Navibot Silencio – supertyst robotdammsugare från Samsung

Samsungs nya supertysta dammsugarrobot

Nu lanseras Samsungs nya robotdammsugare Navibot Silencio i Sverige och ska vara en av de tystaste på marknaden. Enligt Samsung ska den vara så tyst att man kan se på tv eller tala i telefon medan den städar i samma rum.

Utöver den lägre ljudnivån (62 dB) ska den även vara snabbare än sina föregångare och är utrustad med två trippelborstar på sidorna (till skillnad från Roomba som bara har en), dubbla processorer och närmare 40 sensorer som bland annat gör att den inte åker ner för trappor eller kolliderar med saker.

Pet haircare system ser till att även hår från pälsdjur sugs upp. Dessutom dammtorkar den golvet efter sig med hjälp av en mikrofiberduk längst bak.

Uppdatering: På CES 2012 visade Samsung upp sin senaste modell, kallad Navibot-S, som är tystare (60 dB) och tunnare (8 centimeter) än Navibot Silencio. Den är dessutom självtömmande och kan fjärrstyras från en smartphone eller surfplatta.
Underredet på Samsung Navibot Silencio

Roboten kan programmeras efter ett veckoschema så den till exempel städar när man är på jobbet. Den har även en inbyggd digitalkamera med ett synfält på 167 grader på ovansidan som kartlägger omgivningen med 30 bilder/sekund för att kunna optimera sin städrutt.

Den klarar att ta sig över hinder lägre än 1,5 centimeter, det vill säga sladdar, mattkanter och lägre trösklar, vilket bland annat kan ses i video nummer två längre ner. Det är dock en äldre Navibotmodell som visas i videoklippen.

Man kan dessutom avgränsa vissa områden för robotdammsugaren via Virtual Guard, liknande Roombadammsugarnas Virtual Wall. Om batteriet börjar bli svagt under pågående städning kan roboten spara sin position, åka till laddningsdockan och sedan, när den är fulladdad, återvända där den senast slutade och slutföra städningen.

Navibot har flera olika lägen, bland annat:

  • Edge mode som dammsuger längs kanter
  • Spot mode som dammsuger på en begränsad yta av 1,5 x 1,5 meter
  • Manual mode där man kan styra roboten själv via fjärrkontrollen

Navibot Silencio beräknas gå att köpa i butik någon gång under juni och har vid lanseringen ett rekommenderat pris på 7.000 kronor, vilket gör att den placerar sig bland de dyrare robotdammsugarna.

Uppdatering 20 juni 2012: Priset på Navibot Silencio har nu halverats på bara ett år.


OBS! Det är en äldre modell av Navibot som visas i de första två videoklippen, men grundtekniken är densamma.

Uppdatering 28 augusti 2011: Italienska tidningen QNM har testat Navibot Silencio VCR8895 under en veckas tid och lagt upp en video i 1080p HD på den. Hela videon är på italienska (utan text) men man får i alla fall se dammsugaren in action och när den packas upp.

I en annan video från hemelektronikmässan IFA 2011 får vi se Navibot Silencio på nära håll. Denna gång talas det tyska, vilket kanske fler har lättare att i alla fall förstå delar av.

Slutligen en video utan prat där vi får se Navibot Silencio städa någons hem.

Uppdatering 18 december 2011: DIGITAL testar Navibot Silencio (engelska).

IDG, Samsung pressmeddelande, Navibot Silencio

SE ÄVEN:

2 reaktioner till “Navibot Silencio – supertyst robotdammsugare från Samsung”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.