Naken man med automatvapen sköt sönder polisrobot

Bombroboten MK2 CALIBER® Tactical

Polisen i Florida skickade in SWAT-teamets bombrobot hos en beväpnad, naken man som svarade med att beskjuta den med sin AK-47.

Den tungt beväpnade mannen i West Melbourne, Florida ådrog sig polisens uppmärksamhet efter att det framkommit att han ägde ”flera vapen” och även påstått sig vara självmordsbenägen.

För att inte riskera några människoliv valde polisen att skicka in sin fjärrstyrda bombrobot i mannens bostad. Med hjälp av kameran monterad på roboten kunde de se sig om i lägenheten och det första de stötte på var hans hund. Därefter ser man på filmen, som visades i tv-kanalen NBC, hur den nakne lägenhetsinnehavaren handgripligen ger sig på roboten. Först med sina bara händer, men när inte det lyckas hämtar han sin AK-47 och börjar skjuta mot roboten.

Först svartnar robotens kamera, men sedan kommer bilden tillbaka. Mannen avlossar flera skott mot roboten som trots skotthål och sönderfransade kablar lyckades fly bostaden. Lyckligtvis kan en robot lagas och användas igen. Hade det varit en människa som beskjutits på nära håll av automatvapeneld hade det kunnat sluta betydligt värre. Mannen kunde till slut gripas av mänskliga poliser och Lt Bruce Barnett vid Brevard County Sheriff’s Office sa till NBC om roboten: ”Den räddade ett liv”.

Se TV-inslag här.

Via denna CCU styrs roboten.

Roboten i skottdramat är bombroboten MK2 Caliber® Tactical från ICOR Technology och kostar $65.000 (drygt 420.000 kronor). Den är bandhjulsdriven med en topphastighet på 8 km/h och kan ta sig upp för trappor med 45 graders lutning och köra i både snö och sand. Framtill har den en 3-axlad gripklo som kan rotera 360 grader och lyfta nära 30 kg tunga objekt.

Den kan även utrustas med ett rekyllöst specialvapen för att skjuta sönder misstänkta bomber. Fjärrstyrningen sker via en CCU, Command & Control Unit, med inbyggd 8,4″ färgskärm som i realtid visar vad roboten ser. För den som vill gotta ner sig i ytterligare specifikationer, samt videoklipp på roboten finns det här.

The RegisterMetro

Foton: ICOR Technology