Branschen spår rekord för robotgräsklippare i år

Intresset för robotgräsklippare har ökat senaste åren och i år spår branschen ett försäljningsrekord. De tror även att hälften av alla motorgräsklippare som säljs kommer vara en robot inom fem år.

Den första helt autonoma gräsklipparen lanserades redan i mitten av 90-talet av Husqvarna men det är först på senare år som försäljningen tagit fart. Idag finns en uppsjö av olika märken och modeller, båda svenska och utländska.

Thomas Fingal, säljbolagschef på Husqvarna, säger till Sveriges radio:

– Tar vi de sista åren vill jag påstå att det fullständigt exploderar. I år kommer vi att slå alla försäljningsrekord i branschen för robotgräsklippare.

Priset på robotgräsklippare för vanliga privatpersoner ligger vanligtvis mellan 10.000 – 30.000 kr. Sedan finns modeller i den högre prisklassen för riktigt stora ytor så som parker, fotbollsplaner och liknande. Precis som med all ny teknik kommer de bli billigare med tiden, dels på grund av ökad produktion och försäljning men även på grund av att komponenterna hela tiden sjunker i pris i takt med den tekniska utvecklingen.

Det säljs drygt 100.000 motorgräsklippare årligen i Sverige och av dessa är var tionde en robotgräsklippare. Men inom fem år kommer ungefär hälften av alla nysålda motorgräsklippare vara en robot, enligt företag i branschen som Sveriges Radio Ekot kontaktat.

Lyssna: Självgående gräsklippare går mot rekord

De intervjuar även Harriet Sjöström i Jönköping som skaffat en robotgräsklippare efter att hon och hennes man fått svårt att själva klippa gräsmattan. Hon har till och med döpt sin robot.

– Han heter Ferdinand, för han sitter och doftar på blommorna, säger Harriet Sjöström till Ekot.

Sveriges Radio

SE ÄVEN: