Treebot klättrar i träd helt autonomt

Treebot heter en robot som kan klättra i träd och är framtagen av Tin Lun Lam och Yangsheng Xu från The Chinese University of Hong Kong. Det är den första helt autonoma trädklättrande roboten.

Vi har tidigare sett trädklättrande robotar som RiSE från Boston Dynamics och robotormen Modsnake, men Treebot är alltså den första autonoma roboten av detta slag.

Designen på roboten är ganska unik – den har en gripklo i varje ände och påminner om en fjärilslarv när den rör sig. Medan den främre gripklon greppar om trädstammen lossar den bakre för att leta ett nytt grepp högre upp samtidigt som kroppen dras ihop likt ett dragspel. Sedan lossar den främre igen och tar sig ännu högre upp medan kroppen sträcks ut igen och så håller det på. Gripklon klarar att få grepp om både smala trädstammar och sådana som är betydligt grövre än vad den når runt. Den klarar dessutom att lyfta med sig en vikt på 1,75 kilo medan den klättrar.

I nedanstående video ser vi hur det går till. Observera att videon är snabbspelad.

Treebot klarar av att klättra från trädstammen ut på grenar, till skillnad från RiSE som bara klättrar uppför raka telefonstolpar. Den är dessutom blind och använder endast känselsensorer för att kunna klättra, men forskarna arbetar på en förbättrad version för att den ska kunna välja den mest optimala vägen upp. Då är nog någon form av visuella sensorer ett måste.

Användningsområdena för en trädklättrande robot är förstås många. En förbättrad version skulle kunna användas i industriell skala för att t.ex klättra upp för palmer och plocka ner kokosnötter eller annan frukt.

Tidigare trädklättrande robotar

ModSnake slingrar sig uppför träd

RiSE klättrar på telefonstolpar och väggar

IEEE Spectrum