Ny transformerrobot kan både rulla och flyga

Till vänster ser vi roboten i markläge och till höger i flygläge med rotorbladen uppfällda.

Ett problem som länge gäckat robotutvecklare är att lyckas skapa en robot som kan ta sig fram överallt. Nu har en transformerrobot som både kan rulla på marken och flyga tagits fram.

De flesta robotar som skapas är markgående. Problemet är att de förr eller senare stöter på hinder som är svåra att ta sig förbi. Det kan vara ett vattendrag, ett högt staket eller bara besvärlig terräng. Att då kunna flyga löser många problem. Därför har nu forskarna Alex Kossett och Nikolaos Papanikolopoulos vid universitetet i Minnesota tagit fram en robot som helt enkelt kan bygga om sig själv när det är dags att flyga – som en transformer med andra ord.

I måndags, på International Conference on Robotics and Automation (ICRA) i Shanghai, presenterade de sin nya skapelse. Själva roboten är cylinderformad och kan med hjälp av två individuellt styrda hjul ta sig fram på marken. Roboten vi ser på videon är endast en ganska bräcklig prototyp, men en robustare modell som klarar av autonom vägplanering kommer att tas fram.

Först försökte utvecklarna använda samma motorsystem för att driva både hjulen och rotorn men de kom fram till att det blev en mycket effektivare design med två separata system.Roboten må se enkel ut, men faktum är att själva systemet som fäller upp och ner rotorn är väldigt avancerat och kostade hela $20.000 (cirka 130.000 kronor) att skapa.

IEEE, Ny Teknik