Rollin’ Justin har fått bollsinne – kan ta dubbla enhandslyror

Robotnyheter har tidigare skrivit om roboten Rollin’ Justin från DLR, tyska motsvarigheten till NASA, som tagits fram primärt för bl.a reparationsarbeten av satelliter i rymden. Nu har man även gett Justin en smula bollsinne och i videon nedan kan vi se hur roboten kan ta enhandslyra på små bollar som kastas mot den. Som om inte detta vore nog klarar Justin av det med två bollar samtidigt.

Till sin hjälp att fånga bollarna, som är i tennisbollstorlek, har Justin två stereokameror som ögon samt en sensor som kompenserar för de vibrationer som uppstår av de snabba rörelserna roboten måste utföra. Även cirkeldetektorer sitter monterade på var sida om huvudet.

På en quad-core-bestyckad Linuxdator behandlas sedan all sensorinformation och bollens färdbana beräknas i realtid medan den närmar sig. På så vis kan roboten beräkna var bollen kommer landa redan innan den är framme.

För att lyckas fånga bollen kan Justin justera positionen med hjälp av sina hjul, torso och armar. Inom fem millisekunder har den intagit rätt position med en noggrannhet på två centimeter, vilket ger över 80 procents sannolikhet för en lyra. Justin skulle förmodligen vara populär att ha i sitt brännbollslag om det inte vore för att den rullade på hjul. Tillverkaren DLR har dock visat upp ett par ben som är under utveckling och kanske en dag kan få roboten att gå. Rollin’ Justin kan även styras manuellt via en iPad. Genom att luta iPaden får man roboten att flytta sig.

1:50 in i videon får vi även se roboten hälla upp kaffe i en plastmugg, vilket demonstrerar hur händerna kan greppa objekt med olika vikt, form och fragilitet. Om Justin inte kan se vad handen gör används taktila sensorer i händer och fingrar för att känna sig fram, ungefär som när vi människor stoppar handen under soffan för att leta efter något vi tappat.

Ovan ses en tidig version som enbart består av en arm. Notera hur den klarar av att ta lyra trots att den redan har en boll i handen. Nästa version av Justin kanske även kan kasta tillbaka bollen med samma precision, det återstår att se.


Justins framtida ben?

SE ÄVEN: