Om 25 år finns fler robotar än människor

Tidsskriften Network World fyller 25 år och har satt ihop en intressant lista över hur experterna inom respektive områden tror att it-världen kommer se ut om lika många år – det vill säga år 2036. Bland annat förutspår de att det kommer finnas fler robotar än människor, 3d-telenärvaro, mänskliga datorer som inte bara löser utan även förhindrar problem och mycket mera.

År 2036 kommer datorer, nätverk och lagringssystem vara tiotusentals gånger snabbare än idag. Man kommer kunna tala direkt till datorn, istället för att använda tangentbord, skriver Network World och nämner IBM:s superdator Watson som besegrade de mänskliga mästarna i Jeopardy tidigare i år.

De hävdar även att dagens superdatorer kommer rymmas i en vanlig smartphone. Med andra ord kommer du kunna ha Watson i fickan om 25 år. Faktum är att lagringsmedia kommer vara så billigt att du kommer ha råd att spela in varenda minut av ditt liv. All information du kan tänka dig, från historiska händelser till dagsaktuella, kommer finnas i digital form och vara sökbar på internet från din smartphone.

Dave Evans, chefsfuturist vid Cisco, är en av de experter som medverkat vid framtagandet av listan och säger angående framtidens robotar:

Inom 25 år kommer robotar passera människor till antalet i i-länderna.

Framsteg inom robotutvecklingen kommer främst drivas av militära intressen och ett särskilt nätverk där robotarna kan kommunicera med varandra kommer finnas (Skynet, någon?).

Det talas även om 3d-skrivare. Där man istället för att få saker skickade hem med posten beställer ritningen på nätet och sedan får det man beställt utskrivet som ett fysiskt objekt på sin 3d-skrivare hemma. Augmented reality kommer vara vardagsmat, till exempel inbyggt i kontaktlinser och glasögon.

Se hela den 25 punkter långa listan på svenska hos IDG och läs mer ingående om varje enskild punkt i den engelska originalartikeln hos Network World.