Svensk brandbekämpningsrobot från Drones Networking

Foto: Drones Networking

Under European Robotics Forum i Västerås den 6-8 april träffades flera europeiska robotforskare och utvecklare. Bland annat premiärvisades FFR Basic (Fire Fighting Robot), en fjärrstyrd brandbekämpningsrobot från svenska Drones Networking som sannolikt är den första i sitt slag i Sverige.

Roboten är baserad på en Brokk 50 och tål därför att arbeta i ogästvänliga miljöer som heta, rökfyllda och trånga utrymmen. Den är dessutom liten nog för att kunna ta sig in genom dörröppningar och färdas i en vanlig personhiss, förutsatt att hissen klarar minst 500 kg som roboten väger. Den kan även ta sig upp och ner för trappor.

Det handlar inte om någon autonom robot utan snarare en fjärrmanövrerad maskin, precis som Brokkrobotarna i Fukushima.

Längst ut på armen sitter en skärsläckare från Coldcut Systems monterad. Med denna kan roboten inte bara släcka bränder utan även skära sig igenom material som trä, metall, plast med mera väldigt snabbt genom att vatten blandat med slipmedel sprutas ut under högt tryck (250-300 bar).

Skärsläckaren är dock lätt utbytbar mot till exempel ett gripverktyg för att kunna lyfta gasbehållare eller annat brandfarligt i säkerhet. Med skärsläckaren kan man även punktera gasbehållarna, om de skulle vara bortom räddning.

Leif Ahlman, VD för Drones Networking, tror att utvecklingspotentialen för denna produkt är mycket stor och säger:

– Vårt mål är att hjälpa till och minska riskerna vid brandbekämpning i allmänhet och förbättra arbetssituationen för rökdykarna i synnerhet.

Namnet FFR Basic ger en antydan om att mer avancerade/extrautrustade modeller av roboten är planerade. Detta bekräftas även av Leif Ahlman som berättar för Robotnyheter att det är kunddriven produktutveckling man vill åt och bland annat en kamerautrustad version står på önskelistan. Fler önskemål lär komma från kunder allt eftersom roboten visas upp. Det finns ännu inga videoklipp på roboten men enligt Ahlman är målet att testa produkten utförligt under sommaren och därefter förhoppningsvis kunna släppa rörliga bilder på den.

I videon nedan ser vi hur en en Brokk 50, som FFR Basic bygger på och som är den minsta modellen i Brokkfamiljen, utan problem tar sig igenom dörröppningar i en vanlig bostad.

Personligen tror jag det kommer bli vanligt med denna typ av fjärrstyrda brandbekämpningsrobotar i framtiden. I takt med att tekniken utvecklas och blir billigare kommer vi även se semi- och så småningom helautonoma robotar som kan ta sig in i brinnande byggnader, se genom röken och lokalisera brandens kärna med hjälp av IR-kamera och även upptäcka eventuella människor. På så vis kan man ta risker som inte vore möjliga med mänskliga rökdykare. Om en robot går förlorad i en brand är det bara att ersätta den med en ny.

Drones Networking

SE ÄVEN: