Svenska Brokk skickar robotar till Fukushima

Skellefteåföretaget Brokk, som specialiserar sig på tillverkning av bland annat fjärrstyrda demoleringsrobotar, har skickat tre maskiner med ett specialchartrat flygplan till Japan. Där ska robotarna hjälpa till med att städa undan radioaktivt material vid kärnkraftverken i Fukushima.

I videon ovan ser vi den senaste modellen Brokk 160, utrustad med SB202 (hydralisk hammare) respektive CC420 (avbitare), arbeta med demolering vid Karolinska Institutet förra året.

Det var ingen slump att Japan valde just Brokk eftersom deras demoleringsrobotar är världskända vad gäller rivningsarbeten i radioaktiva miljöer. Brokk har levererat robotar för rivning och hantering av radioaktivt material i över 20 år. Bland annat har maskiner från Brokk använts vid saneringsarbetet av Tjernobyl och idag har företaget över 200 maskiner på olika kärnkraftverk över hela världen, uppger Entreprenadaktuellt.

Martin Krupicka, VD på Brokk, säger i ett pressmeddelande:

– En av de stora skillnaderna mellan Brokks rivningsrobotar och de robotar som hittills finns på plats i Fukushima är att våra maskiner klarar av att utföra riktigt tungt arbete, såsom att riva betongstrukturer och ta hand om tyngre kontaminerat material.

Som vanligt är det en definitionsfråga vad man ska kalla en robot. I detta fall handlar det snarare om fjärrstyrda maskiner på bandhjul. De verkar inte heller ha några kameror, vilket innebär att operatören måste ha visuell kontakt med maskinen under driften. De maskiner som anpassats för arbete i kärnkraftverk har dock utrustats med digitala kameror och kan styras från ett kontrollrum, utan risk för skadlig strålning.

Nedan ses en Brokk 90 demolera en byggnad. Till en början med en spettliknande hammare (breaker) som sedan i en handvändning byts ut mot en gripklo.

Norran, Entreprenadaktuellt, Entreprenad

SE ÄVEN: