Här är robotarna som hjälper till i Fukushima

iRobot 510 Packbot och 710 Warrior hjälper till i Fukushimareaktorerna. Foto: iRobot

Efter tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima för en och en halv månad sedan återstår nu ett mödosamt återuppbyggnadsarbete. Till sin hjälp har Japan tagit robotar för att söka igenom de skadade reaktorerna i Fukushima där strålningen är för hög för människor att vistas.

Det är det amerikanska företaget iRobot (kanske mest kända för sin robotdammsugare Roomba) som erbjudit Japan sina båda robotar Packbot och Warrior. För en dryg vecka sedan började elbolaget TEPCO, som äger kärnkraftverken, släppa in Packbots i tre reaktorer. Robotarna har detekterat strålningsvärden på runt 50 millisieverts per timme, vilket är för kraftig strålning även för människor med skyddsutrustning att vistas i.

Robotarna från iRobot som används är två 510 Packbot och två 710 Warrior. Packbot och Warrior är båda bandhjulsdrivna och kan ta sig fram i oländig terräng och i trappor. De kan även öppna dörrar som inte är låsta, titta runt hörn, lyfta saker med mera. Warrior är en riktig arbetshäst och kan bland annat släpa skadade människokroppar, bogsera en bil och andra tunga saker.

http://www.youtube.com/watch?v=31_r1CMm31M
http://www.youtube.com/watch?v=BPcdKmBZgpU

T-hawk MAV. Foto: Honeywell

Som en av världens största robotnationer kan det tyckas märkligt att Japan inte använder sig av inhemska robotar. Men till saken hör att iRobots Packbots redan är välbeprövade i krigssituationer i bland annat Irak och Afghanistan. De har nu istället utrustats för mer civila syften med kameror, strålningsdetektorer med mera. Normalt radiostyrs de båda robotarna, men på grund av omständigheterna kontrolleras de nu istället via långa fiberoptiska kablar.

Även flygande robotar, så kallade MAV:s (Micro Air Vehicle), har används för att filma de skadade reaktorerna uppifrån. Detta anses vara säkrare än att använda stora helikoptrar, då man kan komma mycket närmare utan att tumma på säkerheten. Det handlar i detta fall om en T-hawk.

Även Tyskland har erbjudit Japan robothjälp och franska robotar är redan på plats för att laga reaktorerna som läcker radioaktiv strålning, uppger SVT.

Spectrum IEEE, Ny Teknik, Aftonbladet webbtv