Ny Bilibot med robotarm kan hämta vindruvor åt dig


Nu har roboten Bilibot äntligen fått en arm och kan bl.a hämta vindruvor åt dig.

Härom veckan skrev Robotnyheter om Turtlebot som bygger på samma grundkomponenter som Bilibot. Nu har en utvecklarversion av Bilibot släppts och går att köpa. Bland nyheterna kan vi se att den fått en riktigt kraftfull laptop som hjärna och det bästa av allt en robotarm med en kloliknade gripper längst fram.

Den nya Biliboten är alltså en utvecklarversion för ”early adopters” och kostar $1.200 (cirka 7.600 kronor). Den består av följande standardkomponenter:

  • iRobot Create som mobil plattform
  • XBOX Kinect-sensor som ögon, modifierad för batteridrift
  • All hårdvara och kablage som behövs för att koppla ihop allt

Själva hjärnan i Bilibot är en laptop som hunnit bli uppgraderad och har nu följande specifikationer:

  • 3.1 GHz Intel i3 processor
  • 4Gb DDR3 RAM
  • Ubuntu och ROS förinstallerat
CrabBot?

Den största nyheten är som sagt robotarmen som monterats längst fram på Bilibot och nu gör den verkligt användbar. Istället för att bara kunna åka runt och titta på saker kan den nu faktiskt plocka upp objekt och komma åkandes med dem. Den drygt 30 centimeter långa motordrivna robotarmen ska enligt uppgift kunna lyfta upp till 1,3 kilo tunga objekt från marken och 43 centimeter upp i luften. Det är inte så illa för en såpass liten robot.

Gripklon på den röda Biliboten är väldigt snarlik en krabbklo och på Bilibots webbsida ser vi att den kan lyfta en klase vindruvor, vilket är en ganska liten greppyta om den lyfter i kvisten. Det ska bli mycket intressant att se vad folk som köper utvecklarversionen börjar använda den nya armen till. Förhoppningsvis kommer flera olika grippers tas fram för att passa olika ändamål. Personligen skulle jag vilja ha en robot som källsorterar åt mig, men det är en bit kvar innan vi är där. Största problemet är väl att Bilibot inte når upp till tunnan ens.

Som bonus för de som beställer utvecklarversionen får man även välja mellan fem olika färger (röd, blå, grön, vit eller svart). Man kan även få sin egen text, slogan eller logotyp ingraverad på roboten, om man tycker ”DEVELOPER EDITION” ser tråkigt ut. Utvecklarna av Biliobot hoppas kunna få ner priset ytterligare med tiden.

Foton: Bilibot.com

SE ÄVEN: