Socialminister Göran Hägglund träffade roboten Kermit


Socialminister Göran Hägglund hänger med sjukhusroboten Kermit. Foto: partiledaren.se

Den 13 april besökte socialminister Göran Hägglund Mälarsjukhuset där roboten RobCab testats under drygt ett års tid. Syftet med roboten är att transportera medicin och annat gods för att avlasta sjukhuspersonalen, så de får tid över till viktigare saker. RobCab kan även dra sjukhussängar eller tvättvagnar som väger upp till 250 kg.

RobCab, eller Kermit som den kommit att kallas av personalen på grund av sin illgröna färg, är en del av Robotdalen och är helt autonom.

Visionen är att när den är färdigutvecklad ska kunna användas till att bland annat:

  • Guida folk
  • Dra rullstolar, sjukhussängar eller vagnar
  • Hämta post och annat gods
  • Åka hiss

En studie som gjorts vid Karlstads universitet visar att 500 transporter om dagen är normalt för sjuksköterskor, vårdbiträden och liknande på ett typiskt svenskt sjukhus, skrev Ny Teknik i en artikel från december 2007 när RobCab fortfarande var under utveckling. Prototypen för RobCab färdigställdes hösten 2009 och sedan 2010 har den utvärderats vid olika avdelningar på Mälarsjukhuset. För vårdpersonalens del handlar det bara om att programmera in RobCabs uppgifter, antingen direkt på roboten, via sjuhusets intranet eller direkt i mobiltelefonen.

Hans Skoog, vd och medgrundare till RobCab sa i en intervju till Elektroniktidningen (ETN) i vintras:

-Ett normalstort svenskt sjukhus utför cirka tusen transporter per dag som kostar 60 till 120 kronor styck.  Kan man sänka den kostnaden med en tredjedel samtidigt som personalen avlastas är det inte svårt att förstå fördelen med ett robotsystem.

RobCab ute i det fria Foto: RobCab

Han säger även att tanken på sikt är att ha en hel grupp om 10-20 robotar som är trådlöst sammanlänkade likt en taxiväxel. Syftet är förmodligen bland annat att kunna effektivisera systemet genom att den robot som för tillfället är närmast den som behöver hjälp eller det som ska hämtas kan komma till undsättning.

ETN:s artikel om RobCab innehåller en hel del tekniska detaljer. Bland annat framgår att den har en låsbar lucka på magen (så ingen obehörig ska kunna norpa åt sig medicin, eller vad som nu fraktas). Den kan på egen hand lossa och lasta gods via särskilda skåp på väggen som personalen fyller på. Via RFID-taggar spåras det hela. Roboten ska även kunna kalla på hissar och öppna dörrar med hjälp av radiosignaler.

Vidare skriver ETN att roboten använder sig av laser, ultraljud och kontaktsensorer. Att kombinera olika typer av sensorer istället för att förlita sig på en enda ger givetvis högre tillförlitlighet. De olika teknikerna har även olika räckvidd – laserscannern känner av objekt på upp till åtta meters avstånd och ultraljudssensorn som löper längs hela robotkroppen har någon meters räckvidd. Kontaktsensorerna känner av fysisk kontakt och stannar roboten direkt ifall den kör in i något eller vice versa.

Se även följande intressanta ETN-artikel om Robotdalens servicerobotar RobCab, Giraff och Bestic.


RobCab cruisar runt på Mälarsjukhuset. Foto: RobCab

Även om RobCab utvecklas primärt för sjukhusmiljön finns siktet inställt på fler tillämpningsområden i framtiden inom till exempel industri, handel och flygplatser. Men även för att dra arbetsmaskiner för golvrengöring och pallhantering, uppger Robotdalen. I framtiden kan vi alltså kanske se RobCab dra bagagevagnar på Arlanda.

Nedan fanns tidigare ett inslag från SVT Sörmland Mälarsjukhuset i Eskilstuna där RobCab testats under ett drygt års tid. Inslaget sändes sommaren 2010 och gick att se fram till den 16 juni 2011.

Ny Teknik, ETN, ETN, RobCab, Robotdalen

SE ÄVEN: