Möt FRIDA – framtidens portabla industrirobot från ABB

På Hannovermässan i april presenterade ABB Robotics sin senaste konceptrobot FRIDA som är tänkt att jobba sida vid sida med människor vid bland annat elektronikindustrins monteringslinjer. FRIDA saknar huvud och ben men har två armar med sju axlar vardera, samt två servogrippers som kan greppa småsaker såsom elektronikkomponenter.

Det som skiljer ut FRIDA (som står för Friendly Robot for Industrial Dual-arm Assembly) från liknande robotar är att hon (ABB väljer intressant nog att kalla FRIDA för ”her” i sin presentationsvideo) är väldigt portabel. Ett handtag finns högst upp som man kan lyfta henne i och snabbt flytta från en arbetsplats till en annan. Hon ska lätt kunna byta plats med en mänsklig arbetare och kunna jobba sida vid sida med dessa på ett utrymme som inte kräver mer svängrum än vad en vanlig människa gör. Med andra ord har roboten specialdesignats för att kunna jobba på arbetsplatser anpassade för människor och inte tvärtom som oftast är vanligt där robotar arbetar.

Säkerheten har prioriterats högt av ABB vid framtagandet av FRIDA. Hon har till och med vadderade armbågar för att inte råka knocka sina medarbetare. I FRIDA:s torso sitter ABB:s IRC5-controller som själva hjärnan.

Några andra liknande tvåarmade robotar är Motoman och Pi4:s Workerbot som presenterades i början av året.


FRIDA kan jobba sida vid sida med både människor och sig själv.

Foton samt video från ABB.

SVT, Ny Teknik

SE ÄVEN: