Punching Pro – roboten som slår tillbaka

Kris Tressider heter konstruktören av en ny sparrningsrobot kallad Punching Pro. Den fungerar ungefär som Sparring BOB (Body Opponent Bag) med den stora skillnaden att den slår tillbaka.

Syftet med Punching Pro är att träna slag och kombinationer mot huvud och torso samtidigt som man får parera slagen från roboten. Det blir lite mer utmaning än med en helt stillastående motståndare helt enkelt. Även om Punching Pro slår snabbt försäkrar tillverkaren att den inte slår så hårt att du riskerar bli skadad.

Det är väl en definitionsfråga om Punching Pro ska klassas som en robot då den består av rätt enkel mekanik, bland annat en motor från en vindrutetorkare. Men det går att konfigurera mekaniken så slagen och hastigheten varieras och slumpas. Själva konstruktionen är gjord av lättviktsstål och huvudet har en fjädrande nacke.

I dagsläget finns bara en prototyp och som med all produktutveckling krävs det finansiering. Kris Tressider söker därför investerare för att så småningom få fram en kommersiell produkt. Han hoppas kunna hamna på ett pris under $1.000 (cirka 6.500 kr) för slutkund. För den som är intresserad av att se hur sparrningsroboten fungerar finns ett TV-inslag från ABC New Investors.

Punching Pro är som sagt en mekanisk konstruktion och skulle kunna bli riktigt intressant om den utrustades med en Kinect-sensor som djupseendeögon och en AI som lärde sig parera slagen med mera.

I nedanstående videoklipp ser vi roboten boxas med slumpmässiga slag respektive full kraft.