Europeisk robotkonferens hölls i Västerås 6-8 april

Robotdalen stod som värd för årets European Robotics Forum i Aros Congress Center, Västerås, där robotforskare och produktutvecklare från 26 olika länder samlades. Totalt besökte 330 personer konferensen som arrangeras av företagsnätverket EUROP (European Technology Robotics Platform) och forskarnätverket EURON (European Robotics Research Network). Temat för året var ”Enabling innovation: From research to products”.

Över 20 olika företag visade upp sina robotar som utvecklats i samarbete med Robotdalen. Bland annat visades de svenska robotarna Giraff, Bestic och RobCab upp. Göteborgsposten har ett webbtv-inslag från konferensen. Även Sveriges Radios Per Gustafsson, tidigare en av programledarna i det numera tyvärr nedlagda radioprogrammet P1 Tekno, var på plats och gjorde en intressant intervju med en representant för Robotdalen.

Lyssna: Robotdalen

Giraff är en telenärvarorobot för äldre och finns att läsa mer om i en tidigare artikel på Robotnyheter.

Bestic är en ”matningsrobot” som hjälper funktionshindrade att äta och RobCab är en transportrobot avsedd för sjukvården. Den kan bland annat frakta saker mellan olika rum på sjukhuset samt dra upp till 250 kg tunga vagnar. RobCab har testats på vårdavdelning 17 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna under en tid och SVT Sörmland sände ett inslag om den sommaren 2010. Det gick att se fram till den 16 juni 2011 och är nu borttaget.