5 robotgräsklippare i test av Råd & Rön

Husqvarna Automower 220 AC blev bäst i test.

Tidningen Råd & Rön har i senaste utgåvan testat fem olika robotgräsklippare för medelstora till större trädgårdar. Vinnaren blev den dyraste robotklipparen – Husqvarna Automower 220 AC.

Helhetsbetyget är baserat på olika delbetyg, men är inget medelvärde. Olika egenskaper har getts olika tyngd vid bedömningen av slutbetyget. Till exempel har klippförmåga getts hela 50 procent inverkan på slutbetyget. Därefter ljudnivå 15 procent, batteri 15 procent, hanterbarhet 10 procent, manual 5 procent och energi 5 procent.

Uppdaterade priser 31 maj 2012: Sedan denna artikel skrevs, våren 2011, har priserna sjunkit på vissa modeller. På Wiper Blitz XP har det däremot ökat, vilket kan tyda på en utgående modell, men en Blitz X för 11.995 kronor finns nu. Priset på Viking Imow MI 322C är oförändrat och märket Lizard är uppköpt av Stiga som säljer egna robotklippare baserade på samma teknik (Zucchetti).

De fem modeller som testats ligger inom prisspannet 10.000 – 20.000 kr och är följande:

  1. Husqvarna Automower 220 AC (20.000 kr  17.990 kr)
  2. Lizard S1 (14.000 kr 15.000 kr. Varumärket Lizard har köpts upp av Stiga)
  3. Wiper Blitz XP (13.000 kr. 14.995 kr. Utgående modell? Wiper Blitz X finns för 11.995 kr)
  4. Viking Imow MI 322C (13.900 kr)
  5. Robomow RM400 (14.000 kr  12.700 kr)
Prisvärd: Lizard S1

Näst bäst i testet blev Lizard S1, som fick utmärkelsen ”Bra köp”. Dock var det den långsammaste robotgräsklipparen med sina 110 minuter. Bland fördelarna kan nämnas priset på 14.000 kr samt att den hade lägst klippkostnad (elförbrukning). Efter en snabb koll på nätet kunde Robotnyheter dock hitta Lizard S1 för endast 8.999 kr i en nätbutik.

Samtliga robotgräsklippare utom Lizard S1 och Wiper Blitz XP är programmerbara (Lizardmodellen är i själva verket samma grundmodell (Zucchetti) som Wiperklipparna, men som fått ett lite lyxigare utseende och säljs under annat namn), vilket gör att de kan starta automatiskt ett visst klockslag när du är bortrest eller om du har roboten ute i sommarstugan. Å andra sidan behöver Lizards och Wipers modeller inte någon avgränsningskabel utan har istället sensorer som själv känner av när gräset tar slut och då vänder.

Gemensamt för samtliga modeller i testet är att de klipper mycket långsammare än det tar med en vanlig motorgräsklippare eller åkgräsklippare. Fördelarna är att de är betydligt tystare eftersom samtliga drivs med elmotorer. ”Testvinnaren Husqvarna Automower 220 AC låter nästan inte alls på 10 meters håll”, skriver Råd & Rön. Husqvarnas Automower utmärker sig som den snabbaste robotklipparen i testet med endast 50 minuters klipptid jämfört med övriga som ligger mellan 80 – 110 minuter. Man bör dock ha i åtanke att Automower 220 AC kostar 6.000 – 7.000 kr mer än resterande klippare.

En annan gemensam nackdel robotgräsklipparna har är att de inte klarar av att klippa kanter så bra. Det blir någon centimeter extra oklippt längst ut i kanterna, så man slipper inte helt lite manuell klippning med grästrimmer.

Den billigaste robotgräsklipparen är Wiper Blitz XP som kostar 13.000 kr. Den fick även kritik och sänkt helhetsbetyg för bristande säkerhet på grund av att skärbladen inte automatiskt stannar när man lyfter upp den (detta ska de dock göra, enligt uppgifter till Robotnyheter, och det kan ha berott på ett defekt testexemplar). Man ska dock komma ihåg att Wiper Blitz är den billigaste i testet och alla Wipers dyrare modeller har detta som standard, till exempel Wiper Runner Basic som matchar Husqvarna Automower 220 AC bättre i pris (endast 800 kr dyrare).

Robomow RM 400 med laddningsdocka.

Vad gäller klippresultat, det som vägde tyngst för slutbetyget, var Husqvarna Automower bäst för normalt gräs som den klipper ”mycket jämnt och snyggt” enligt Råd & Rön. Här gav dock de enklaste klipparna, Wiper och Lizard, ett bättre klippresultat än de övriga programmerbara. Ingen av robotgräsklipparna har heller någon uppsamlare för gräset utan är så kallade mulcherklippare. Det avklippta gräset mals istället i småbitar och fungerar som gödning för gräsmattan.

Husqvarna och Lizard klarade utan problem av att klippa i sluttningar. Där var Wiper inte lika bra och allra sämst var modellerna från Viking och Robomow, som båda även väger hela 10 kilo mer än övriga robotar eftersom de har tunga blybatterier. Övriga modeller drivs av Lithium-Jon eller Ni-MH-batterier.


Husqvarna Automower 220 AC in action.

SE ÄVEN: