TurtleBot – ännu en billig robotplattform för gemene man

TurtleBot från Willow Garage har många likheter med Bilibot.

För en månad sedan skrev Robotnyheter om Bilibot – robotplattformen som fungerar direkt ur kartongen och är tänkt för den som vill bygga och programmera sin egen robot men saknar kunskaperna för att sätta ihop en från grunden. Nu har välkända Willow Garage (som bl.a utvecklat det öppna robotoperativsystemet ROS) lanserat en liknande robotplattform, kallad TurtleBot, som består av i princip samma grundkomponenter.

Som mobil bas används en iRobot Create, som ögon en XBOX 360 Kinect och datorn som fungerar som hjärna och länk mellan alla delar är en Asus Eee PC 1215N laptop som givetvis kör ROS.

iRobot Create kan man enklast kalla en iRobot Roomba robotdammsugare, men utan själva dammsugardelarna. Den har dock samma mobila förmåga som Roomba och även 30 olika inbyggda sensorer, är programmerbar och kan utrustas med bland annat ett fjärde hjul för ökad stabilitet vid tyngre belastning. iRobot Create kostar i dagsläget runt 850 kr men då ingår inte något batteripaket. TurtleBot använder ett 3000 mAh Ni-MH batteripaket och är förprogrammerad att kunna skapa kartor av omgivningen, navigera och även följa efter dig.

Vad kan man då ha TurtleBot till? Den kan bland annat utforska ditt hem på egen hand, skapa 3D-bilder av sin omgivning, ta 360 graders panoramabilder med mera. Som synes av videon kan den även komma med kakor och kaffebröd till dig om du är för lat för att gå ut i köket själv. TurtleBot har nämligen en plattform högst upp som man kan ställa saker på, t.ex kakfat eller kaffekoppar. Men eftersom roboten inte har några armar kan den inte hämta kakorna själv. Det krävs då någon form av egen påbyggnad, vilket hålen i plattformen är avsedda för.

Som exempel skulle man kunna skapa en mobilapp som anropar roboten via wifi och ber den utföra vissa uppgifter. För att kunna hämta saker i andra rum behövs dock någon form av robotarm med gripper som kan kopplas in via en av USB-portarna och även en extra kamera för att kunna se vad armen ska greppa. Någon form av höj- och sänkbar plattform vore också praktiskt eftersom roboten inte är särskilt hög. Det ska bli intressant att se vad folk utvecklar för tillbehör till TurtleBot och Bilibot.

Spectrum IEEE uppger att TurtleBot kommer gå att förbeställa denna vecka och finns i två varianter:

Baspaketet som kostar $500 (cirka 3.300 kr) och innehåller följande:

  • USB-kabel
  • TurtleBot ström- och sensorkort
  • TurtleBot-hårdvara
  • Microsoft Kinect
  • Strömkabel mellan TurtleBot och Kinect
  • USB-minne med TurtleBot Installer

Sen finns även ett komplett paket för $1.200 (ungefär 7.900 kr) som förutom ovanstående innehåller:

  • iRobot Create Robot
  • 3000 mAh Ni-MH batteri
  • Snabbladdare
  • Asus EeePc 1215N laptop

Baspaketet är tänkt för de som redan äger en laptop och/eller iRobot Create och vill använda dessa till sin TurtleBot.


Bilibot sida vid sida med TurtleBot

Bilibot siktade ursprungligen på ett pris runt $650 (cirka 4.300 kr) men har nu höjt det till $1000 (drygt 6.500 kr) och är alltså fortfarande aningen billigare än TurtleBot. Oavsett vilken plattform man väljer är alltid laptopen, den dyraste komponenten, utbytbar så man kan välja pris och prestanda på den efter egna behov. Dessutom står knappast utvecklingen av laptops stilla, varför vi kan förvänta oss både billigare och kraftfullare datorer med bättre battertid framöver.

Willow Garage

SE ÄVEN: