Släktträff för familjen Geminoid

Den 30 mars samlades för första gången samtliga tre Geminoidmodeller i ATR-labbet i Japan tillsammans med sina mänskliga förlagor.

Från vänster till höger i bild är Geminoid F, Geminoid HI-1 och Geminoid DK med respektive ”original” bakom: en anonym japansk kvinna i 20-årsåldern, professor Hiroshi Ishiguro och danska professorn Henrik Schärfe.

Den första Geminoidmodellen var HI-1, därefter kom Geminoid F (även kallad Actroid F) och sista tillskottet i familjen är alltså Geminoid DK som även är den första modellen med icke-japanskt utseende. Den har bland annat använts i Japan för att studera kulturella beteenden. Experiment har visat att japanska testpersoner har svårare att acceptera en robot med västerländskt utseende, jämfört med en japansk variant.

Geminoidroboten kan inte gå och inte heller röra armarna. Den fjärrstyrs av en operatör vars rörelser från överkroppen, främst huvud och ansikte, imiteras via motion capture. Den blinkar med ögonen, rör på munnen och ”andas” med hjälp av artificiella muskler. Även rösten överförs till roboten och munnen synkas till talet.

Vem är mänsklig och vem är robot?

Vem som helst kan fjärrstyra en Geminoid och därmed ”ta över” dess kropp, ungefär som i filmen Avatar. Det provade de även på vid ”släktträffen” där de lånade varandras geminoider och även placerade alla tre runt ett bord där de sedan kommunicerade med varandra via sina robotavatarer. De provade även olika kombinationer av Geminoid-människa.

Geminoid DK tog sex månader att bygga och kostade runt $200.000 (cirka 1,3 miljoner kr). Roboten ska även medverka på en utställning i Dublin i sommar vid namn ”IRL: In Real Life 2011”, uppger CNET.

Onsdag den 6 april sändes även en intervju med Schärfe i danska TV2 Lorry. Drygt 13 minuter in i programmet kommer intervjun.

Klicka på bilden för att se intervjun.   Foto: Skärmdump från tv2lorry.dk

Övriga foton och video: Geminoid.dk. Fler foton från ”släktträffen” finns på Facebook.

SE ÄVEN: