Festo löste gåtan med fågelns flygförmåga


Länge har människan försökt efterlikna fågelns sätt att flyga med flaxande vingar. Redan Leonardo da Vinci skapade detaljerade ritningar med mekaniska fågelvingar. De senaste åren har vi dock sett små robotfåglar som bemästrat denna svåra konst, men ingen har lyckats skapa en lika aerodynamiskt effektiv flygande robot som tyska Festos robotfågel SmartBird.

I denna nya video får vi se arbetet bakom SmartBird. Hela SmartBirds kropp och skelett är gjort av lättviktsmaterial. Till exempel väger hela torson 26 gram och kolfiberskelettet i en vinge endast ett gram. Det som tynger den mest är förmodligen batteriet.

SmartBird har gjorts otroligt energieffektiv och drar totalt bara 23 Watt med en aeorodynamisk effektivitet på upp till 80 procent. Det beror på att inbyggda sensorer i SmartBird konstant läser av bland annat vingarnas position och anpassar torsionen efter detta för att skapa ett optimalt luftflöde och lyftkraft. Hela hemligheten i den energieffektiva flygförmågan ligger alltså i att vingarna och torson vinklas exakt rätt i exakt rätt ögonblick. Det är så den riktiga fiskmåsen klarar av att flyga under ständigt skiftande omständigheter.

Även Expressen har nu uppmärksammat SmartBird med ett inslag i sin webbtv.

SE ÄVEN:

  • Festo lanserar robotfiskmåsen SmartBird
  • Robotsnablar och flygande pingviner
  • Det här inlägget postades i Naturinspirerad design, Obemannade flygfarkoster och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

    Kommentarer inaktiverade.