Hur fungerar en robotdammsugare?

En iRobot Roomba under skalet. Skärmdump från NyTeknik.se

För Ny Tekniks räkning har ”prylkirurgerna” Jacob Norrby och Jan Herrlin från konsultföretaget Prevas skruvat isär en robotdammsugare (en iRobot Roomba 570 eller 580 av utseendet att döma) för att ta reda på hur den ser ut inuti. Filmen har ett år på nacken och nya modeller av Roomba har kommit sedan dess, men den är ändå mycket sevärd och lärorik för den som är intresserad av hur en robotdammsugare är uppbyggd och fungerar. Andra prylar som de gått loss på med skruvmejseln är en LCD-TV, Wiimote, iPad med mera.

Vi får bland annat veta att det sitter en ARM7-processor som själva hjärnan inuti robotdammsugaren. Samma sorts processor sitter även i iPod, LEGO Mindstorms NXT, Nintendo DS (hjälpprocessor), de flesta Nokiamobiler och många fler välbekanta hemelektronikprodukter.

Se videon (18 min) här.