Ny nanoteknik kan driva mobilen med dina hjärtslag

Cyborgdräkter som denna kan drivas av kroppsenergi i framtiden. Foto: Cyberdyne

Tack vare nya framsteg inom nanotekniken har en generator i nanostorlek, som kan generera el av kroppsrörelser, tagits fram. I framtiden kan det betyda att bärbar elektronik som din mobiltelefon eller iPod kan drivas och/eller laddas utav så små rörelser som hjärtslag. Nanogeneratorerna kan även innebära ett genombrott för cyborgtekniken.

Det var vid National Meeting & Exposition of the American Chemical Society som ett forskarteam från Georgia Institute of Technology presenterade resultaten. Dr Zhong Lin Wang från Georgia Tech sade:

Denna utveckling innebär en milstolpe för tillverkningen av bärbar elektronik som kan strömförsörjas av kroppsrörelser utan användandet av batterier eller vägguttag.

Våra nanogeneratorer är redo att förändra liv i framtiden. Deras potential begränsas endast av fantasin.


Tekniken fungerar tack vare nanotrådar av zinkoxid som när de tänjs eller böjs genererar elektricitet. Så små rörelser som ett hjärtslag eller ett tryck med fingrarna räcker för att generera el.

Den senaste versionen av nanogeneratorerna är tusentals gånger kraftfullare än föregångarna. Fem nanogeneratorer som sammankopplats ger en spänning på 3 volt, vilket motsvarar två vanliga AA-batterier. Med tanke på att det får plats hela 500 nanogeneratorer i ett mänskligt hårstrå kan denna teknik komma att driva betydligt mer energikrävande elektronik i framtiden, till exempel cyborgdäkter liknade Cyberdynes HAL och Raytheons exoskelett XOS 2. Då skulle man slippa bära omkring på tunga och klumpiga batteripaket.

The Telegraph, IDG

Det här inlägget postades i Cyborger, Nanoteknik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.