Festo lanserar robotfiskmåsen SmartBird

Hur mås det där uppe? Foto: Festo

Tyska Festo har gjort det igen – släppt ännu en fascinerande skapelse med naturens egen design som förlaga. Tidigare har vi sett både flygande pingviner, svävande maneter och robotsnablar. Nu har det senaste alstret i Festos Bionic Learning Network sett dagens ljus. Den kallas SmartBird och är förbluffande lik en fiskmås i sitt sätt att flyga.

Smartbird väger 450 gram, har 196 cm mellan vingspetsarna och kan både lyfta, flyga och landa helt autonomt. Den flaxar med vingarna precis som en riktig fiskmås och kan även vrida på kropp och vingar för att styra. Det framgår dock inte av videon om den även kan segelflyga likt en verklig fiskmås. Det vore för övrigt en utmärkt energibesparande egenskap. Solpaneler på ovansidan av vingarna skulle ytterligare kunna öka drifttiden, förutsatt att de kunde göras mycket tunna och lätta.

Den sinnrikt designade konstruktionen inuti SmartBird syns i nedanstående animation.

SmartBird har även utrustats med en kamera och skulle kanske kunna bli en av de bästa flygande spionrobotarna hittills med tanke på hur realistiskt den flyger och därmed smälter in väl som ett naturligt inslag i miljön. För ärligt talat, vem lägger någon större notis vid en fiskmås i skyn sommartid? Sedd från marken är det nog väldigt svårt att upptäcka att det i själva verket är en robotfågel när den flyger en 50-100 meter uppe i luften. Det förutsätter förstås att SmartBird görs i exakt samma storlek som sin verkliga förlaga samt att man målar den som en fiskmås och byter ut de blålysande ögonen.

UPPDATERING: Den 6 april 2011 sände TV4:s Nyheterna ett inslag om SmartBird:

SE ÄVEN: