Nytt 3D-nanobatteri laddar på några sekunder

Snart kan du ladda mobilen på några sekunder och laptopen inom loppet av några minuter, tack vare en helt ny batterityp baserad på en 3D-nanostruktur.

Det är forskare vid University of Illinois i USA som utvecklat en batterikatod som enligt dem själva kan laddas upp och ur tio till 100 gånger snabbare än dagens kommersiella batterier utan att påverka lagringskapaciteten negativt, skriver vetenskapstidsskriften Nature Nanotechnology.

Detta är möjligt tack vare en helt ny 3D-struktur i nanoskala, ungefär som en byggnadsställning, vilket i korthet innebär att jonerna och elektronerna kan förflytta sig snabbare. Tekniken fungerar i dagsläget med litiumjon- och nickel-metallhydridbatterier, men ska enligt forskarna kunna appliceras även på andra typer av batterier.

Förutom att kunna ladda sin hemelektronik snabbare kan detta komma att bli det stora genombrottet för elbilar. Istället för att behöva ladda bilbatteriet i flera timmar kan det räcka med tiden motsvarande vad det tar att tanka en vanlig bensin- eller dieseldriven bil.

Naturligtvis kommer det även ha stor betydelse för mobila robotar. Till exempel kan dammsugar- och gräsklipparroboten laddas upp på några minuter. Det forskas även på nanobaserade batterier som ger upp till tio gånger så lång drifttid som dagens. Vissa bedömare tror att dessa kommer vara kommersiellt tillgängliga inom fem år. Kan man då kombinera dessa två tekniker har man fått fram ett riktigt superbatteri.

Nature Nanotechnology, Ny Teknik

  • Hedlund32

    går detta att använda med elbilar så är det ju otroligt bra det ska inte ta längre tid att ladda än att tanka med bensin då kommer verkligen elbilen att få en skjuts framåt