Övervakningsroboten som vet när den ska gömma sig

Lockheed Martins ljusskygga övervakningsrobot

Lockheed Martin, som bland annat tillverkar amerikanska stridsflygplan, har nu tagit fram en liten fyrhjulig övervakningsrobot som har förmågan att på eget initiativ ta skydd när den känner av att den riskerar bli upptäckt.

Det som gör denna roboten speciell är förmågan att skapa en datormodell av sin omgivning. Den är försedd med både laserscanner för att skapa en 3D-karta av byggnaden den befinner sig i, men även en uppsättning akustiska sensorer som kan lyssna efter fotsteg och röster från människor samt avgöra från vilken riktning ljuden kommer.

Huvudingenjören Brian Satterfield har satt upp följande restriktioner för roboten:

  • Undvika upptäckt av vakter på kända och okända positioner
  • Undvika ytor där roboten inte har någon utväg att fly
  • Undvika upplysta platser (eftersom den är avsedd att operera nattetid)

För att göra den svårare att upptäcka i mörkret är den även svartmålad. Om roboten hör fotsteg/röster eller ser någon människa kan den sätta sig i säkerhet genom att åka till en mörk plats och stå och trycka där tills det är säkert att komma fram igen.

Alan Wagner vid Georgia Institute of Technology in Atlanta, som arbetar med artificiell intelligens och deceptiva robotar, säger dock att det egentligen inte handlar om någon avancerad AI. Det är mer frågan om specifika instruktioner som att ”om fotsteg hörs – åk till närmsta mörka hörn”. Ännu återstår en hel del utveckling innan det finns en generell AI som kan få robotar att hålla sig dolda för människor i varierande miljöer. Bland annat måste roboten vara medveten om sin egen form och storlek, samt hur miljön påverkas av dess förflyttning. Sådana saker som att den lämnar synliga spår i snö/grus och ljud som uppstår när den tar sig framåt måste vägas in i helhetsbedömningen.

Lockheed Martins robot är dessutom byggd av off-the-shelf-komponenter och med specialkomponenter kan man sannolikt få en både kompaktare och tystare robot.

New Scientist

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Autonoma fordon, Militära robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.