TIPS: ESET NOD32 Antivirus blockerar bilder från fuskbugg.se

Många har problem med att antivirusprogrammet ESET NOD32 blockerar bilder från webbsidan fuskbugg.se. Det är förstås irriterande att bilder blockeras eftersom dessa normalt inte kan innehålla virus eller annan skadlig kod. Fuskbugg.se är populärt bland annat för att lagra avatarbilder på olika forum med mera. Men när NOD32 blockerar sidan kan man inte se avatarerna. Orsaken till att sidan blivit svartlistad känner jag inte till, men nedan följer lösningen på problemet.

Jag använder själv den engelska versionen av NOD32 Antivirus 4 och kommer utgå ifrån denna.

Börja med att högerklicka på ikonen i systray (längst nere till höger, brevid klockan) och välj där ”Advanced Setup” (heter förmodligen ”Avancerade inställningar” i den svenska versionen) i menyn som dyker upp.

Sedan ska du in på ”HTTP Address management” (”Adresshantering” borde det heta på svenska). Se skärmdumpen för att hitta rätt i hierarkin.

Klicka för större bild

Där trycker du sedan på ”Add…”-knappen längst till vänster och fyller i följande i dialogrutan som dyker upp:

*.fuskbugg.se/*

Tryck sedan ”OK” i både lilla och stora rutan för att spara.

Asteriskerna (stjärnorna) kallas wildcards och innebär att det kan stå vad som helst i deras ställe. Man kan även vara mer specifik om man vill tillåta endast JPG-bilder. Då kan man skriva t.ex:

data.fuskbugg.se/*.jpg

Detta kommer tillåta alla JPEG-bilder som ligger på data.fuskbugg.se.
Vill man även tillåta t.ex PNG och GIF-bilder lägger man bara till rader för dessa också:

data.fuskbugg.se/*.png
data.fuskbugg.se/*.gif

Dessa tre rader blockerar då allt utom just JPEG/GIF/PNG-bilder från sidan. Givetvis fungerar detta på vilka sidor som helst ifall man märker att NOD32 blockerar en sida man vill titta på.

Om man vill få bekräftat att ett filter man satt verkligen fungerar kan man bocka för ”Notify when applying address from the list” så får man upp en liten gul popupruta varje gång nån av adresserna man lagt till passerar ens filter. Filtret är både exkluderande och inkluderande. Man kan alltså säga till NOD32 att ”blockera alla sidor utom just dessa”.

1 reaktion till “TIPS: ESET NOD32 Antivirus blockerar bilder från fuskbugg.se”

 1. Hej,

  Vi har haft detta problem i omgångar och verkar inte riktigt gå att lösa.
  Ditt eller någons antivirusprogram (eller vad allt skit nu kallas idag) hittar 1 infekterad fil, rapporterar detta till högkvarteret. Sedan blir de oroliga och tror att allt är virus och påstår sedan att allt är virus.

  Det finns inget virus som löper amok på våra servrar, jag påstår dock inte att det inte finns virus i någon av filerna vi hostar. Vi använder dessutom både ClamAV och Nod32 för Linux för att skydda er Windows-stackare (förlåt, inget personligt).

  Att det finns en bugg i Internet explorer är inget virus och är inget vi kan göra något åt, det kallas exploit. Byt webbläsare till nånting vettigt istället.

  Och varför den reagerar på alla filer överallt, till och med i layouten, är för att de kommer från vår domän, inget annat.
  Lägg till ett undantag för vår domän om du tycker det är jobbigt, det är tyvärr inget vi kan lösa då bland annat AVAST och Kapersky verkar skita fullständigt i oss webmasters, så vi har inget att säga till om.

  Antivirusbranchen har spårat ur totalt idag… köp en Mac eller kör Linux istället så slipper vi all den här skiten :).

  Vänligen,
  Fuskbugg.se

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.