Bilibot tar robotutvecklandet till gemene man

Tre olika modeller av Bilibot finns idag. Foto: Bilibot.com

Många drömmer om att bygga sin egen robot, men det är både komplicerat, tidskrävande och kostsamt. Detta har The Bilibot Project för avsikt att ändra på genom att ta fram en billig robotplattform, baserad på vanlig konsumentelektronik, som sen ska fungera direkt ur kartongen.

Namnet Bilibot kommer av det tyska ordet ”billig”, som ju betyder samma sak på svenska. Det skvallrar även om att det sannolikt finns tyskar med bakom projektet. Skaparna strävar efter att Bilibot ska bli ett Arduino för robotutvecklare.

De olika delarna Bilibot är uppbyggd av består av vanlig konsumentelektronik som kan köpas av vem som helst. För att förflytta sig används en iRobot Create som bas. Som ögon sitter en XBOX Kinect-kamera (som ju hackats) monterad ovanpå och som hjärna och länk mellan alla delarna en vanlig laptop. Mjukvaran som körs på laptopen är det öppna robotoperativsystemet ROS (Robot Operating System) som blivit mer eller mindre standard inom robotvärlden, i synnerhet bland hobbybyggare. Men även kommersiella robotar som Nao kör ROS. Själva ihopbyggandet och att få alla delar att samverka sköter tillverkarna av Bilibot. När du får hem den så fungerar allt redan från start. Därefter krävs endast en del programmeringsfärdigheter för att få roboten att göra som man vill.

Priset de siktar på är 650 dollar (cirka 4.300 kronor) och upphovsmännen till Bilibot letar just nu efter den ultimata laptopen för roboten. Den ska vara både liten och billig men ändå tillräckligt kraftfull för att kunna bearbeta all information i realtid. I dagsläget finns tre olika laptopvarianter som håller på att utvärderas. Ett tak på 250 dollar (runt 1600 kronor) har satts för själva datorn, vilket gör att det i praktiken är mini-PC:s som gäller. Bilibot går dock inte att köpa ännu, däremot att förbeställa och utvecklarna skriver att den kommer börja produceras ”snart”. Vill man köpa delarna löst och bygga ihop sin egen Bilibot så kommer även det att gå.

Ett annat, ännu billigare, tips för den som är sugen på att bygga sin egen robot är det oerhört populära LEGO Mindstorms som kostar mellan 2.000 och 2.500 kronor. Tänk dig vanligt LEGO mixat med Meccano, en microdator och ett gäng sensorer. Man kan bygga riktigt avancerade robotar med det och kan dessutom designa den i stort sett hur man vill. Som exempel har det byggs LEGO-robotar som kan lösa Rubiks kub, sudoku och till och med själva skapar LEGO-konstruktioner i 3D.