Nao laddar sig själv med ny laddningsstation

Aldebaran Robotics som utvecklar den populära mini-humanoiden Nao har nu tagit fram en smart laddningsstation i vilken Nao på egen hand kan plugga både in och ur sig när batteriet behöver laddas.

Via markeringar på laddningsplattan kan Nao hitta rätt position. Därefter sker några finjusteringar tills laddningskontakten klickar på plats på ryggen. Av videon att döma verkar den fästa med hjälp av magneter.

Tack vare den utdragbara laddningskabeln kan Nao användas även under tiden den laddas. När batteriet är fulladdat sveper Nao snyggt med ena armen bakom ryggen så kontakten lossnar.

Laddningsstationen är i dagsläget endast på prototypstadiet, men kommer förmodligen kunna köpas framöver. Ännu enklare vore dock om det gick att ladda Nao induktivt via fötterna, som Evan Ackerman på IEEE Spectrum (som numera tagit över BotJunkie.com) föreslagit. Då slipper man både sladdar och böket med exakt positionering.

[ RobotDreams ]

Se även: