Framtidens flygande spioner – robotfåglar och cyborginsekter

USA:s militära teknikforskningsmyndighet DARPA satsar miljontals dollar på framtidens UAV:s i skepnad av fåglar och insekter. Företaget Aerovironment har utvecklat en prototyp av en fjärrstyrd kolibri utrustad med en spionkamera. Det talas även om andra spännande DARPA-finansierade projekt med ännu mindre UAV:s i form av insekter och frön från lönnträd med sin karakteristiska roterande vinge.

Foton: Aerovironment

Nano Hummingbird kallas Aerovironments fjärrstyrda spionkolibri, som klassas som en Nano Air Vehicle (NAV). Den väger mindre än ett AA-batteri, har 16 centimeters vingspann och kan flyga i hastigheter upp till nära 18 km/t i över 10 minuter. Den har, precis som en riktig kolibri, flaxande vingar, kan hovra i luften och även rotera runt sin egen axel, som ses i nedanstående video. Framtill på NAV:en sitter en liten videokamera där ”piloten” i realtid kan se omgivningen, även när nanokolibrin är ur sikte. Den andra videon visar hur kolibrin gör en 360 graders loop, helt autonomt.

Den färdiga produkten kommer dock sannolikt inte bli i form av en kolibri, eftersom dessa fåglar är ganska ovanliga utanför USA. Troligare är att det blir en sparv eller liknande vanlig fågel, säger Matt Keennon, ansvarig för projektet, till PhysOrg.com.

DARPA har även planer på elektroniska implantat i fjärilslarver, under metamorfosen, så man sedan ska kunna styra vingarna direkt via elektriska impulser. Cyborginsekter med ett annat ord. Det har tidigare gjorts liknande försök men då på fullvuxna (natt)fjärilar.

Användningsområdena för små flygande farkoster med inbyggda kameror och mikrofoner är närmast oändliga. Bland annat kan de komma till användning inom polisen, brandkåren eller för att flyga in i byggnader som rasat där det är omöjligt för människor att ta sig in. I framtiden kan militären komma att skicka ut hela svärmar av UAV:s små som insekter och utrustade med kameror för att söka igenom byggnader eller spionera på fienden. Att smygfilma någon på sjunde våningen blir nu inte heller några större problem med en radiostyrd kolibri utanför fönstret. För att inte tala om framtida NAV:s som sannolikt kommer vara små som flugor och obemärkt kunna flyga in genom ett fönster på glänt och sedan filma/avlyssna allt som sker inne i lokalen.

Aerovironment har lång erfarenhet av att tillverka små flygfarkoster och UAV:s och är idag världsledande på drönare som kan starta genom att enkelt kastas iväg med handen.

Fler videoklipp med Nano Hummingbird finns på Aerovironments webbsida.

AftonbladetIEEE SpectrumYahoo News, DN, Ny Teknik