Människoliknande roboten Geminoid – nu som gråhårig dansk

Professor Henrik Schärfe till vänster och Geminoid-DK till höger – eller var det tvärtom?

Geminoid-DK heter senaste versionen av den människoliknande roboten med mål att bland annat vara så lik en verklig människa som möjligt till utseende och kroppsrörelser.

Sedan tidigare finns redan den ursprungliga Geminoid HI-1, skapad år 2005 av den japanske professorn och robotforskaren Hiroshi Ishiguro, samt Geminoid F som är modellerad efter en japansk kvinna i 20-årsåldern. Gemensamt för alla tre modellerna är att de inte kan gå och ansikts- och huvudrörelser fjärrstyrs av en mänsklig operatör via motion-capture.

Nytt för Geminoid-DK är att det är den första modellen med icke-japanskt utseende och har även skägg. Som hörs av namnet har den sitt ursprung i Danmark och är skapad med den danske Henrik Schärfe, professor vid Ålborgs universitet, som förlaga.

Flera foton och videos av Geminoid-DK där man får se hur den ”andas”, ler, blinkar och rör på ögon och huvud har lagts upp på nätet. Skaparna påpekar dock att de fortfarande är ganska långt ifrån slutresultatet, så en del finslipning återstår.

Vad gäller ögonrörelser och ögon-huvud-koordination ligger förmodligen roboten Dreamer från Meka-HCRL i täten i dagsläget. Med dess mänskligt snabba ögonrörelser och där ögonen först fokuserar på ett mål varefter huvudet vrider sig i samma riktning ger den ett mycket naturligt intryck.


Foton: Geminoid-DK

Fler foton på Geminiod-DK som visar bland annat hur det realistiska ansiktet och armarna togs fram finns på Facebook.

Nedan Geminoid F (där F står för ”female”), även kallad Actroid-F, som fick många att häpna med sitt människolika utseende och realistiska ansiktsrörelser när den visades upp förra året.

IEEE SpectrumIDG, Ny Teknik

  • Fredrik Mild

    Den här roboten är ju japansk. Inte dansk. Dem har tagit hårdvaran från japansk teknik och implementerat i ett västerländskt ansikte. Sluta kopiera!

    • Robot Admin

      Visst är det en japansk robot/android i grunden, men de samarbetar med originalkonstruktören Hiroshi Ishiguro och har givetvis hans medgivande att vidareutveckla/modifiera Geminoid. Jag ändrade dock i artikeln från ”den första icke-japanska modellen” till ”den första modellen med icke-japanskt utseende” eftersom det tidigare lätt kunde misstolkas.