Robotgräsklippare i TV-serien Solsidan

Robotgräsklipparen Wiper Runner XP

Ikväll, söndag den 6 mars, klockan 20:00 sänds åttonde delen av den populära komediserien Solsidan i TV4. I det avsnittet förekommer även en robotgräsklippare som Fredde (spelad av Johan Rheborg) är i färd att programmera inför en slottsweekend och förklarar hur han kan fjärrstyra den via sin mobiltelefon.

Det handlar om en Wiper Runner XP från italienska Zucchetti som tillverkar marknadens mest avancerade robotgräsklippare. Gräsklipparen är givetvis helt autonom, eldriven och därmed mycket tystgående och klarar att klippa gräsmattor på upp till hela 3.000 m². Man kan ställa in klipphöjden från två till sju centimeter och den känner av ifall gräset redan är klippt och är därmed även energieffektiv.

Precis som övriga robotgräsklippare måste ytan som ska klippas avgränsas med en särskild, medföljande kabel som monteras med små pålar i marken eller grävs ner max tio centimeter under jord. Detta för att gräsklipparen inte ska rulla iväg på egna äventyr utanför tomtgränsen.

Flera säkerhetsfunktioner finns inbyggda. Bland annat slutar skärbladen rotera ifall Wiper välter eller någon lyfter den från marken. Den har även en inbyggd regnsensor för att automatiskt återvända till laddningsstationen om den känner av stänk från regn eller vattenspridare.

Den klipper även i ett slumpmässigt eller spiralformat mönster och har en programmerbar PIN-kod, precis som en mobiltelefon, vilket gör den mindre attraktiv att stjäla. Mjukvaran kan uppdateras via internet och det finns en bakgrundsbelyst tvåraders LCD-display på baksidan.

Wiper Runner XP är ändå inte värstingmodellen i serien. Det finns en Wiper One som är snäppet vassare (och givetvis dyrare) och påstås vara marknadens mest avancerade robotgräsklippare. Den har allt det som XP-modellen har, men även följande finesser:

  • Klarar att klippa ytor på upp till 5.500 m²
  • Avancerat stöldskydd/larm
  • Kan programmeras och styras via Bluetooth från datorn eller mobiltelefonen
  • Självprogrammernade system som optimerar klippningen och börjar klippa automatiskt när det är dags igen
  • Induktivt skydd som stannar motorn när man rör vid lyfthandtaget

Wiper Runner XP, som syns i Solsidan, har alltså inte Bluetooth-stöd som standard, men det går att välja som extra tillval, som kan ses i denna jämförelsetabell över de olika Wipermodellerna. Solsidan kan även ses i efterhand på TV4 Play.

Utöver dessa två modeller finns även de enklare modellerna Wiper Blitz och Wiper Runner Basic att köpa i Sverige.

En robotgräsklippare är avsevärt dyrare än en robotdammsugare. Lägstapriser för de olika Wiper-modellerna, enligt Prisjakt.nu, ligger i dagsläget på följande (priserna uppdaterade 20 mars 2012):

  • Wiper One: 37.000 kr  22.320 kr
  • Wiper Runner XP: 27.000 kr  24.900 kr
  • Wiper Runner Basic: 18.800 kr  17.100 kr
  • Wiper Blitz: 12.400 kr 11.120 kr

Installations- och demonstrationsfilm för Wiper One.

I vår kommer även två nya Wiper-modeller till Sverige. Det är budgetmodellen Blitz XK som klarar 900 m² och nya värstingmodellen Yard som klarar hela 20.000 m² och har inbyggd GPS och radar. Den senare kan ses i videon nedan.

Se klippet från Solsidan där Wiper XP är med som WMV (Windows Media) eller MP4.

7 reaktioner till “Robotgräsklippare i TV-serien Solsidan”

  1. Hej,
    det är kul att intresset för robotgräsklippare ökar! Kommer snart att finnas i var och varannan trädgård tror jag!

    Det finns en intressant undersökning som tidningen Råd & Rön har gjort att ta del av här:
    http://www.husqvarna.com/se/homeowner/news/rad-ron-testar-robotgrasklippare-husqvarna-automower-220-ac-bast-i-test/

    Hela testet kan man skaffa här:
    http://www.radron.se/templates/ProduktTest.aspx?id=4983

    //Marcus, Husqvarna AB

  2. Tack för tips och feedback! Det kommer en artikel snart om Råd & Röns robotklippartest där jag bland annat kommer ta upp detta med Wiper Blitz XP som fick sämre betyg på grund av att skärbladen inte stannar när man lyfter upp den. Det gör den på alla de dyrare modellerna så vitt jag vet. Det var dessutom den billigaste modellen i hela testet.

  3. ”Den är även helt vattensäker, vilket gör att den kan jobba i ur och skur. Via den inbyggda regnsensorn kan Wiper automatiskt återvända till laddningsstationen om den känner av stänk från regn eller vattenspridare.”

    Ja det var ju inte lite motsägelsefullt. Tål den regn eller inte?

    1. Bra fråga. Enligt tillverkaren är den ”helt vattentät för att förhindra att elektroniken eller annat skadas” men har ändå regnsensor som gör att den återvänder till laddningsdockan om det börjar regna. Håller med om att det låter en aning motsägelsefullt. Den ska iaf tåla regn, så varför den har regnsensor är en gåta.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.