Boston Dynamics utvecklar robotgepard och ny humanoid


Cheetah – Robotgeparden som ska kunna springa ikapp en människa. Grafik: Boston Dynamics

Boston Dynamics, som gjort sig ett namn genom sin unika åsneliknande BigDog-robot, avslöjar nu att de håller på att utveckla en robotgepard. Istället för att döpa den till BigCat, som man kanske kunde ha tippat på, har den fått namnet Cheetah (gepard) kort och gott. Även en ny humanoid robot, vid namn Atlas, är under utveckling.

Cheetah kommer likt sin naturliga förlaga ha fyra ben, nacke, huvud, böjbar ryggrad och eventuellt även en svans. Den kommer även kunna springa och accelerera mycket fort samt göra tvära vändningar för att kunna ”jaga och parera” som Boston Dynamics själva uttrycker det.

De hävdar även att Cheetah kommer kunna springa snabbare än någon idag existerande robot med ben och även kunna springa snabbare än de snabbaste mänskliga löparna. En milstolpe inom robotutvecklingen att se fram emot med andra ord. Även utvecklarna av löparroboten Athlete har ju som mål att kunna få sin robot att springa snabbare än de bästa mänskliga löparna. Athlete är dock en bipedal (tvåbent) robot, vilket gör det till en betydligt större utmaning.

Humanoiden Atlas för snarast tankarna till terminatorn T-800. Foto: Boston Dynamics

Den andra roboten, Atlas, är en humaniod baserad på den bipedala roboten Petman, som vi förvisso bara sett i form av två ben hittills. Men Atlas är en komplett humanoid robot, så när som på ett huvud. Fotot på Atlas skelett för närmast tankarna till T-800-modellerna från Terminator-filmerna.

Den kommer inte bara kunna gå upprätt på två ben, utan även kunna gå i sidled och kräla på alla fyra vid behov, för att på så vis kunna ta sig fram i otillgänglig terräng där vanliga band- och hjulbaserade fordon har svårt att ta sig fram.

Atlas kommer även skilja sig från övriga bipedala robotar genom en naturligare och mer dynamisk gångstil. En titt på denna video där Petman trampar rullband ger en hint om hur Atlas gångstil kan komma att se ut.

De båda robotarna utvecklas delvis på uppdrag av amerikanska försvarets tekniska forskningsavdelning (DARPA), precis som Petman som togs fram för att testa skyddsdräkter mot kemiska vapen. Förutom militärt bruk kan Cheetah och Atlas komma att få civila uppdrag inom bland annat räddningsarbeten och brandbekämpning.

IEEE Spectrum
Wired