Google sponsrar privat robotrace till månen

UPPDATERAD 6 mars med video på en fyrhjulsdriven månrobot med rocker-bogie-fjädring från Team Selene.

Redan 2007 annonserades det om en tävling där alla som ville, även privata aktörer, uppmuntrades att konstruera en robot, få upp den på månens yta där den ska färdas minst 500 meter och skicka hem rörliga bilder till jorden från månens yta. Nu är aktörerna i full gång och organisatörerna tror att en vinnare kommer ha utsetts till 2015.

I Lunar X-Prize, som tävlingen kallas, deltar över 29 lag från 17 olika länder. Den största finansiären är sökmotorjätten Google, som ju även har sitt Google Moon där man kan se satellitbilder över månens yta med mera. Prispotten ligger på totalt 30 miljoner dollar (runt 192 miljoner kronor), varav vinnaren får 20 miljoner dollar och arrangörerna hoppas att tävlingen ska sporra utvecklingen av billiga rymdrobotar. De deltagande lagen har vitt skilda bakgrunder, från ideella konsortier och universitetsgrupper till välfinansierade affärsrörelser.

Flera av lagen har redan hyrt plats på rymdfärjor för att få upp sina robotar i rymden. Bland annat Astrobotic Technology, som är ett spinoff-företag från Carnegie Mellon University, har gjort upp med SpaceX att få använda sig av deras Falcon 9-raket. SpaceX är ett privatägt rymdföretag startat av PayPal-grundaren Elon Musk, uppger BBC News.

Den 31 december 2010 stängdes möjligheten att anmäla nya lag till tävlingen och av de 29 lagen deltar USA med tolv lag, Tyskland två och även våra grannar Danmark med ett lag kallat Euroluna, skriver DN.

Det är nu även blott fyra dagar kvar till NASA skickar upp sin påkostade Robonaut 2 i rymden, vilket blir den första humanoida roboten i rymden.

Den 5 mars lade Team Selene ut en video på sin fyrhjulsdrivna månrobot med rocker-bogie-fjädring som liknar den NASA:s egen Mars rover Sojourner har. Den verkar ha god förmåga att ta sig över hinder, kan köra framåt, bakåt och rotera på plats samt är utrustad med en videokamera framtill.