TIPS: Starta Firefox snabbare genom att bara ladda den aktiva fliken

Idag är det premiär för en ny avdelning på bloggen som jag valt att kalla ”Tips & Trix” och kommer ligga som ett separat menyval i en egen kategori, så man lätt kan hitta alla tips på en och samma sida. Det handlar mestadels om olika datorrelaterade problem som jag själv stött på och hittat lösningar för. Det kan handla om felmeddelanden, förbättringar av program med mera. Tanken är att presentera lösningarna här på bloggen, så kan det förhoppningsvis hjälpa andra som har samma problem.

Denna gång tänkte jag ge ett tips gällande webbläsaren Mozilla Firefox. Jag använder själv Firefox 4 RC, men detta tips fungerar eventuellt även på Firefox 3.6. Det är ett tips för den, som jag, brukar ha många flikar/tabs öppna samtidigt. När webbläsaren startar och ska öppna en 10-20 flikar går det ganska segt, eftersom alla laddas på en gång. Detta tips beskriver hur du kan ändra så enbart den aktiva fliken laddas och därefter ladda de övriga flikarna först när du klickar på dem, så de får fokus. Det snabbar upp starten av Firefox enormt om du har många flikar öppna samtidigt och dessutom minskar det minnesavändningen.

Gör så här:

  • Skriv ”about:config” i Firefox adressfält (utan citattecken). Då får du upp en sida för de avancerade inställningarna (efter att du klickat på knappen där du lovar att vara försiktig).
  • Skriv sedan ”tabs” i Filter-fältet högst upp (du behöver inte trycka på Return/Enter). På andra raden hittar du därefter följande:

browser.sessionstore.max_concurrent_tabs

  • Dubbelklicka på raden och ändra sedan värdet från ”3” till ”0” (noll).
  • Starta sedan om webbläsaren och märk hur mycket snabbare det går (när du har många flikar öppna).
  • Vill du återställa denna inställning ändrar du bara tillbaka värdet till ”3” igen.

Bättre stöd i Firefox 8.0

Uppdatering 16 november 2011: Sedan Firefox 8.0 finns denna funktion som en checkruta med texten ”Don’t load tabs until selected” i inställningarna (på svenska borde det heta ungefär: ”Ladda ej flikarna förrän de valts”). Man slipper alltså ”hacka” Firefox via about:config. Det är förstås väldigt välkommet. Notera att man måste ha valt ”Show my windows and tabs from last time” (visa fönster och flikar från förra sessionen) för att rutan under ska bli tillgänglig.

Uppdatering: I Firefox 16 har denna inställning flyttat till ”Tabs”-fliken. Se skärmdump nedan.

  • gäst

    Hej vet du om denna funktion finns i crome? 

    • Funktionen finns tyvärr inte i Chrome, men det är många som önskat den kan man se på Chromes egna forum på nätet. Jag använder själv både Chrome och Firefox parallellt och detta är en av de funktioner jag saknar mest i Chrome. Förhoppningsvis kommer det i en framtida version.