P.W Singer om robotrevolutionen inom militären


Tryck på ”Watch full program” nere till höger för att se hela föredraget.

P.W Singer kan trots sin ringa ålder redan titulera sig ”senior fellow” och har hunnit skriva flera böcker, bland annat Wired For War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century. Wired for war är också namnet på en föreläsning han höll i Australien i höstas där han talade om den tekniska utvecklingen inom militären och behovet av en lagstiftning som är anpassad för en värld där maskiner mer och mer tar över krigföringen. Han drog paralleller till hur det var när de första bilarna kom och vi fick en helt ny trafiklagstiftning. Då kallade vi bilarna för ”hästlösa vagnar”, likt vi idag kallar de robotiserade flygplanen för ”förarlösa flygplan”. Hela föredraget är en dryg timma långt, inklusive frågestund från publiken på slutet.

De flesta tänker nog på science-fiction-filmer som Terminator när man talar om intelligenta maskiner som krigar. Men faktum är att det redan idag finns många intelligenta maskiner ute i krigszoner och de ser inte ut som humanoider utan är snarare förarlösa flygplan (UAV:s eller drönare), små bandhjulsgående robotar med mera. De se sett Terminator – Salvation minns säkert de självkörande motorcyklarna, som ju inte alls liknade människor. Även om många robotar beväpnas finns även militära robotar för andra syften, till exempel den fyrbenta roboten BigDog som är avsedd att bära tung packning åt marksoldater. Även olika typer av exoskelett kommer göra soldaterna effektivare.

Singer talar om Moores lag och hur hand- och benproteser utvecklats såpass att soldater som fått nya lemmar till och med kan ge sig ut i strid igen. Även de etiska och psykologiska bitarna tas upp. Hur påverkar det soldater när de sitter och styr en drönare flera mil bort och dödar folk, i något som mest liknar ett datorspel, för att några timmar senare åka hem till fru och barn och äta middag?

Faktum är att US Army för att styra de olika drönarna till och med använder samma typ av handkontroller som för spelkonsoller som Playstation och XBOX, vilket underlättar utbildandet av nya soldater som växt upp med TV- och datorspel.