Människans existens ur ett teknologiskt perspektiv

Jag snubblade över följande intervjuserie på Youtube igår. ”Människan år 2009” heter den och består av fem korta delar där professorer och andra experter intervjuas om hur de ser på integrationen människa-maskin (mer känt som cyborgs) och hur människorna kommer se ut i framtiden. Anders Sandberg vid Future of Humanity Institute, Oxford University, spår bland annat att människorna år 2100 inte kommer vara en enda mänsklighet utan snarare uppdelad i flera teknologiskt designade arter och jämför med hur vi har olika operativsystem till våra datorer idag.

Intervjuerna verkar vara gjorda år 2009 (uppladdade 31 maj 2009), vilket gör att titeln ter sig lite märklig, då det låter som ”Människan år 2009” syftar på framtiden. Oavsett så är det sevärt för den som är intresserad av cyborgs och liknande.

Övriga medverkade är:

Kristina Höök, Professor i interaktion och maskin, Stockholms Universitet och KTH
Björn Norberg, Kurator, Mejan Labs
Pentti OA Haikonen, Professor i artificiell kognition och medvetande, University of Illinois
 • Hejsan!

  Det här var ett klart intressant hopkok av åsikter från dessa människor :)

  Tur att du hittade det! Och jag hoppas du förlåter mig om jag kopierar och lägger ut ditt inlägg på min blogg, men självklart med en länk hit till dig och din sida!

  Det här är för bra för att inte sprida maximalt!!!

  • Robot Admin

   Hej!

   Ja, det är ok så länge man länkar tillbaks hit.
   Då kanske du även är intresserad av att se ”Beyond Human”, en dokumentär om cyborgs och robotar, som ligger på forumet. Den är cirka 10 år gammal (vilket är väldigt lång tid när det gäller den tekniska utvecklingen) men klart sevärd ändå:

   http://robotforum.nu/cyborgs/dokumentar-'beyond-human'-om-cyborgs-och-robotar/

 • There could be conflict between the personal freedom to use one‘s economic resources to get an implant that will enhance one‘s physical capabilities and what society at large considers desirable or ethically acceptable.“

  How threatening for mankind is an Artificial Brain ?

  First let me state that at this moment the biggest threat for mankind is the human specie ! ABC-weapons in wrong hands can result in extreme damaging behavior.
  Read http://www.mindcontrol.se // Magnus Osson SWEDEN

  25-04-2010. MINDTECH seeks to establish a network of laymen and media. This group will be dealing with the social and ethical sides to research, development and the implementation of emerging technologies in our society.
  Meanwhile, philosophers working alongside the researchers say it’s time to find out more about how the public feels about such bionic research, which in some cases is being used to enhance human memory, physical abilities and perception.“’

  Read http://www.mindcontrol.se // Magnus Osson SWEDEN