IBM Watson besegrade stormästare i Jeopardy – igen

Igår, onsdag den 16 feburari, var den tredje och sista dagen av ”The IBM Challenge Day” där IBM:s superdator Watson mötte de både stormästarna Ken Jennings och Brad Rutter i Jeopardy. Den förstnämnde har vunnit 74 spelomgångar på raken och Rutter är den som vunnit mest pengar i Jeopardys historia. Men igår fick de båda se sig besegrade av den artificiella intelligensen som en stab av IBM-ingenjörer skapat och finslipat under fyra års tid.

Dag ett gick det hyfsat för Watson, som slutade jämsides med Brad Rutter på $5.000.

Andra dagen sopade Watson fullkomligt mattan med motståndet och avverkade flera frågor på raken. Dessutom knep den de båda dubbelchanserna och lyckades därmed ytterligare öka försprånget. Watson satsade dock alltid säkert för att aldrig kunna hamna på efterkälken ifall den svarade fel. Något som visade sig vara ett klokt val, eftersom Watson svarade ”Toronto” (som ligger i Kanada) på en fråga som handlade om amerikanska städer. Eftersom bara $975 satsades ledde Watson fortfarande när dag två var över.

Den tredje och sista dagen började lite skakigt för Watson, men sedan kom samma dominans vi såg under dag två och den fortgick i stort sett hela spelomgången.

Slutsumman för Watson hamnade på $77.147, men vinnaren fick $1.000.000, som IBM valt att donera 100 procent av till välgörenhet. Jennings och Rutter landade på $24.000 respektive $21.600 och fick för sin medverkan $300.000 respektive $200.000, varav de valt att donera hälften till välgörenhet.

Som Robotnyheter skrev igår är detta bara början för Watson. För IBM har det gett bra PR och är även ett lättgreppbart sätt för vanliga människor att förstå hur kraftfull Watsons AI är. Nu väntar nyttigare och mer marknadsanpassade uppgifter inom bland annat kundtjänst, sjukvård och finanssektorn. Redan finns avtal mellan IBM och två sjukhus som ska testa Watsons förmågor, Columbia University Medical Center och University of Maryland School of Medicine, skriver SVT.se.

Något vi förmodligen även kommer få se i framtiden är nya, kraftfulla sökmotorer baserade på Watsons algoritmer. Det kommer bli något helt annat än hur dagens Google fungerar, där man kan ställa naturligt formulerade frågor och få relevanta svar på dessa.

RELATERADE ARTIKLAR:
IBM:s superdator besegrade Jeopardy-mästare
IBM:s Watson mötte Jeopardy-mästare i historisk TV-sändning
IBM Watson siktar på callcenters efter Jeopardy

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.