IBM:s Watson mötte Jeopardy-mästare i historisk TV-sändning

För en månad sen skrev Robotnyheter om IBM:s superdator Watson som i en träningsomgång besegrade Jeopardymästaren Ken Jennings, som vunnit 74 omgångar i rad. Igår var det alltså dags för ett stycke TV-historia att skrivas, då en maskin (Watson) för första gången tävlade mot människor i Jeopardy. Watson mötte de båda mästarna Ken Jennings och Brad Rutter. Under tre dagar, 14-16 februari, ska Watson tävla i ”The IBM Challenge Day”. Under tävlingen visades även Watsons topp-tre-svarsalternativ för TV-tittarna (även när någon annan svarade) med staplar som indikerade hur stor den uppskattade sannolikheten var för rätt svar.

Det är svårt att inte låta sig imponeras och undra hur Watson så blixtsnabbt kan förstå de naturligt ställda och ofta språkligt tillspetsade svaren i Jeopardy och dessutom få fram en korrekt fråga vid nästan samtliga tillfällen. Hur det gick? För att inte förstöra spänningen får ni se själva i nedanstående videoklipp.

http://www.youtube.com/watch?v=ZLdkJpAtt1I

http://www.youtube.com/watch?v=FXH7jn2AHAw

Se video från dag två av The IBM Challenge Day här.

Veckan innan passade Watson på att träna mot PBS Newshours vetenskapskorrespondent Miles O’Brien och David Gondek, en av Watsons skapare. Den matchen vanns av Watson, som även briljerade i kategorin ”The northernmost capital city” (nordligaste huvudstaden) där den lyckades pricka in samtliga svar (eller frågor snarare) med blixtsnabb precision.

För den som är intresserad av att veta hur Watson ser ut och fungerar under skalet förklarar PBS Newshour det i nedanstående inslag.