Robotar tar över brödpackningen hos Pågen

Under första halvåret 2011 kommer Sveriges och förmodligen även världens första helautomatiserade orderpacklinje för bröd vara i full drift hos Pågen i Malmö.

Det är de svenska företagen Teamster och SpecialTeknik som förra året fick en order värd 70 miljoner kronor, trots rådande lågkonjunktur. Totalt 14 KUKA-robotar kommer att från 40 inbanor packa bröd och bullar på pallar, dygnet runt, året runt i Pågenplocken som anläggningen kallas.

Mikael Frick, VD för Teamster, säger i ett pressmeddelande:

– Det finns ingen liknande packlinje för bröd i hela Sverige, förmodligen inte i hela världen. Hittills har det ansetts för komplicerat att låta robotar packa hela ordrar på pall (med kanske 20-30 olika sorters bröd) som sedan körs iväg direkt till butikerna.

Pågen har spenderat hela 10 miljoner på testanläggningen i Malmö, bestående av sex robotar, vilken kan ses i drift i videoklippet nedan. Anläggningen kan även expanderas vid behov – helt utan produktionsstopp.

Robotarna klarar av att packa 120 pallar i timmen med över en halv miljon limpor per dygn, där varje pall är unik och består av kombinationer av ett 40-tal olika bröd och bullar. Eftersom robotarna helt tar över den idag manuella packningen och klarar av att jobba dygnet runt kommer ett trettiotal jobb att försvinna från Pågen. För att sköta hela Pågenplocken krävs endast två personer.

Johan Persson, klubbordförande på Pågen i Göteborg, säger till Sveriges Radio:

– Det är naturligtvis tråkigt att ganska många arbetstillfällen blir lidande, men fördelarna är att arbetsmiljön blir så mycket bättre.

Lyssna: ”Fjorton robotar kommer jobba 24 timmar om dygnet”

För att med precision kunna lokalisera och plocka brödkartongerna används totalt 44 stycken lasergivare (DT20 Hi) från SICK som mäter kartongernas position i x- och y-led, samt kartongens rotation med en noggrannhet på 0,5 millimeter. Grippern på roboten anpassas därefter till mätvärdena.

Thomas Lydhig som är chef för robotautomation på Teamster säger:

– Liknande lösningar finns bland annat inom bilindustrin där man till exempel mäter in var roboten ska placera fönsterrutorna, men jag tror att det är första gången tekniken används inom livsmedelsindustrin.

Enligt Urban Perzon på SpecialTeknik ska anläggningen i framtiden även kunna användas inom andra områden än brödpackning.

 • Hedlund32

  Hur många förlorar arbetet?.

  • ”Eftersom robotarna helt tar över den idag manuella packningen och klarar
   av att jobba dygnet runt kommer ett trettiotal jobb att försvinna från
   Pågen.
   För att sköta hela Pågenplocken krävs endast två personer.”

   Det kan låta dystert men är en naturlig utveckling. Automatiska telefonväxlar, skördetröskor och traktorer har också tagit över tidigare manuella sysslor, men samtidigt skapas jobb inom nya områden.