Robonaut 2 redo för avfärd – första humanoiden i rymden

Den 24 februari är det så äntligen dags för NASA:s humanoida robot R2 (Robonaut 2) att skjutas upp i rymden där den ska assistera mänskliga astronauter med lite av varje. Egentligen skulle den ha kommit iväg redan i september 2010, men uppskjutningen blev av olika anledningar försenad. Robonaut, som är ett samarbete mellan NASA och General Motors (GM), kommer därmed gå till historien som den första humanoida roboten i rymden någonsin.

Den första generationens Robonaut konstruerades redan för tio år sedan, men generation 2, som presenterades för ganska exakt ett år sedan, är betydligt mer avancerad. Framförallt är finmotoriken i händer och fingrar mycket välutvecklad, vilket kan ses i videoklippet nedan.

R2 kommer inledningsvis skickas upp utan ben. Istället kommer den sitta monterad på en piedestal. Benen är inte färdigutvecklade ännu och kommer skickas upp separat i en senare leverans. R2 kommer dock inte bli sysslolös för det. Steg för steg ska den lära sig de sysslor astronauterna utför uppe i rymden. Bland annat kommer den få träna på att använda paneler med diverse reglage, vred och knappar som de mänskliga austronauterna använder dagligen.

Några snabba fakta om Robonaut 2:

Kostnad: $2.500.000 (17 miljoner kr)
Material: Huvudsakligen aluminium med stål
Vikt: 149,69 kg
Längd: 1,01 meter
Bredd mellan axlar: 0,79 meter
Sensorer: Fler än 350
Processorer: 38 PowerPC-processorer som sitter i torson

I det hjälmliknande huvudet sitter fyra kameror som gör att Robonaut får stereoskopisk syn. I munnen sitter en femte, infraröd kamera för djupseende. Fingrarna är även ledade, likt mänskliga fingrar, vilket gör att R2 kan använda paneler och verktyg avsedda för mänskliga astronauter.

Get a detailed look at Robonaut 2, NASA's first humanoid robot to fly to space, in this infographic.

R2 håller rymdstationen ren

Faktum är att R2 inte ens har något batteri och kan därför inte knalla omkring obehindrat på rymdstationen. Även det håller NASA på att utveckla och kommer skicka upp senare. Tillsvidare strömförsörjs R2 via en kabel. När R2 väl fått sina ben monterade kan den börja röra sig inuti rymdstationen och få nya uppdrag som att till exempel torka av ledstänger, dammsuga luftfilter och andra vardagliga sysslor ombord. På så vis kan den mänskliga besättningen ägna tiden åt viktigare saker.

Foto: NASA

R2 måste även lära sig klättra och har för detta ändamål fått specialutformade tår som passar i rymdstationens väggar. Det innebär att klättringen sker utan hjälp av händerna, som istället behövs för att hålla verktyg och liknande. När R2 sedan behärskar konsten att klättra är det tänkt att kunskaperna ska praktiseras även på utsidan av rymdstationen.

En annan stor fördel med en robotmedhjälpare är att om en nödsituation uppstår på utsidan kan R2 skickas ut direkt för att åtgärda problemet. Mänskliga astronauter måste dels klä på sig de otympliga rymddräkterna och därefter tryckutjämna i luftslussen åtskilliga timmar innan de kan kliva utanför rymdstationen, säger Rob Ambrose vid NASA:s Johnson Space Center. Han påpekar även att människor bara klarar att vistas en begränsad tid på utsidan, medan R2 kan hålla på så länge som behövs.

Vad gäller framtida planer för R2 talar Ambrose om att sätta hjul på R2 för att kunna åka runt och utforska planeter och asteroider eller bygga upp arbetsstationer och liknande. Han nämner även ett jetpack som tänkbart tillbehör för R2, men tillägger att ”vi måste lära oss krypa innan vi kan flyga”.

Klicka här för fler videoklipp om Robonaut 2.

Foto: NASA

SE ÄVEN: