Humanoiden Nao skalar banan via Kinect

Taylor Veltrop heter en kille som åstadkommit en del intressanta saker med mini-humanoider och Kinect. Den 28 december 2010 släppte han en video där han med hjälp av Kinect och det öppna robotoperativsystemet ROS styrde en robot han kallar Veltrobot (som är en modifierad Kondo KHR-1HV). Det var förmodligen även det första lyckade försöket där en humanoid robot imiterade mänskliga rörelser via Kinect.

Den 14 december antogs han till Naos utvecklarprogram och i slutet av januari 2011 kom två nya videos upp där han fjärrstyr en Nao-robot via Kinect, samt en Wiimote i varje hand, för att styra händerna. Med hjälp av Wii-handkontrollerna kan Naos händer roteras för bättre finmotorik. Avtryckarknapparna på Wiimoten används för att sluta/öppna fingrarna och därmed kunna greppa respektive släppa objekt. Övriga knappar på Wiimoten används även för att (de)aktivera olika funktioner samt för att få Nao att resa sig, sätta sig med mera.

I den översta videon får vi se hur Taylor fjärrstyr Nao att utföra en rad olika uppgifter som kräver finmotorik. Bland annat skalar han via roboten banan, skär purjolök och försöker slå i en spik. Det går väl i ärlighetens namn inget vidare och den glatta plastytan på Naos händer gör det svårt att få ett bra grepp om objekten, men konceptet med fjärrstyrda drönarrobotar är definitivt något vi kommer se mer av i framtiden. Förmodligen kommer arbeten i de flesta farliga arbetsmiljöer såsom gruvor, kärnkraftverk, rökfyllda byggnader med mera utföras av fjärrstyrda eller semi-autonoma robotar i framtiden, med början redan detta årtionde.