Fascinerande elektronisk fjäril

Eftersom Robotnyheter inte funnits så länge finns det många ”gamla nyheter” att ta upp, som visades upp innan bloggen startade. Vissa av de mer fascinerande kommer tas upp då och då. En av dessa är den elektroniska fjärilen i en glasburk som visades på Tokyo Toy Show under juli 2010.

Vissa har kallat den ”robotfjäril”, men det är egentligen inte så mycket robot över den. Tittar man noga på videon så ser man att den sitter fast i en tunn kabel. Den är även känslig för vibrationer. Knackar man på locket till glasburken reagerar den, ungefär som en riktig fjäril, och flaxar iväg. På lite avstånd är det riktigt svårt att skilja den från en verklig fjäril. Rörelserna är mycket naturtrogna.

Fjärilen drivs av 3 st AAA-batterin (som sannolikt sitter i locket på burken) och finns i fyra olika mönster: Blue Morpho, Pink Morpho, Yellow Swallowtail, och Monarch. Den går nu att köpa även utanför Japan, bland annat hos Think Geek för $19.99 (drygt 130 kr) och då ingår batterierna i priset.

Hos Japan Trends kan man se fler fantasifulla (och ofta elektroniska) leksaker som visades upp på leksaksmässan.