Franska humanoiden Romeo som prototyp i mars

Såhär kan det komma att se ut med Romeo i hemmen 2015.

Företaget bakom mini-humanoiden Nao, Aldebaran Robotics, är nu i färd med att utveckla en fullskalig humanoid, Romeo, tillsammans med flera andra franska företag i ett projekt som väl får betecknas som den första riktiga europeiska satsningen på humanoida robotar i hemmen. Frankrike hoppas kunna profilera sig som en av de ledande robotnationerna i Europa genom detta projekt.

Syftet med ”Projekt Romeo” är att ta fram en humanoid robot som kan hjälpa gamla och handikappade i hemmen. Den måste alltså vara väldigt flexibel och kunna interagera med alla vanligt förekommande objekt i ett hem, till exempel öppna och stänga dörrar, skåpluckor, lådor samt plocka upp glas, tallrikar, bestick och liknande.

Frankrikes regering har satsat 10 miljoner Euro (drygt 92 miljoner kronor) på projektet och målet är att få ut en fungerande prototyp av roboten till mars 2011. Det enda som visats upp än så länge är datorrenderade bilder på humanoiden.

Romeo kommer bli mellan 120-150 centimeter hög och enligt en intervju med Aldebarans Rodolphe Gelin i GetRobo kommer den inte använda den ZMP-algoritm (Zero Point Movement) som de flesta av dagens bipedala robotar använder för att hålla balansen. Istället utvecklar de en egen algoritm, som enligt uppgift ska ge en snabbare och mer naturlig gång. Man ska även kunna kommunicera med den via röst, sång(!) och gester.

Romeos händer har fyra fingrar och ska kunna lyfta kaffekoppar m.m. Grafik: Aldebaran Robotics

 

Erico Guizzo från IEEE Spectrum har intervjuat Rodolphe Gelin som är en av huvudingenjörerna bakom Romeo. Han berättar bland annat att Romeos händer har fyra fingrar och en frihetsgrad. Handen ska kunna greppa saker som kaffekoppar på bord eller ställa in en form i ugnen. Han säger även att de gärna skulle velat ha händer med bättre finmotorik, men att det skulle spräcka deras budget. I framtida versioner kan Romeo komma att få känselsensorer med mera i fingrarna.

År 2015 räknar franska Cap Digital med att ha en färdig produkt på marknaden. Priset sägs kunna hamna på runt $330.000 (drygt 2,2 miljoner kr).

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens, Hemrobotar, Humanoida robotar, Naturinspirerad design och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.