IBM:s superdator besegrade Jeopardy-mästare

1997 besegrade IBM:s superdator Deep Blue världsmästaren i schack, Gary Kasparov. 2011 lyckas IBM:s nya superdator Watson med en ännu större bedrift, nämligen att slå en av USA:s absoluta toppdeltagare i Jeopardy.

Den 14-16 februari är det premiär för IBM:s superdator Watson i TV-programmet Jeopardy där den ska tävla mot två av de skickligaste deltagarna, Ken Jennings som vunnit 74 tävlingar i rad mellan 2004-2005 och Brad Rutter, som är den som vunnit mest pengar i programmets historia, $3.255.102. Det är första gången någonsin en dator ställer upp som tävlande i Jeopardy och i framtiden kan det komma att TV-sändas omgångar där maskin tävlar mot människa.

Det har tagit forskarteamet på IBM fyra år att utveckla och träna Watson. Redan igår hölls dock en träningsomgång där Watson mötte Ken Jennings och vann över honom. IBM skriver på sin webbsida:

Den största utmaningen ligger i att skapa ett datasystem som kan utmana människans förmåga att snabbt, korrekt och pålitligt svara på talade frågor. I Jeopardys tävlingsformat ingår också att hantera både ironi, gåtor, underfundigheter och andra knepigheter som människor behärskar, men som datorer traditionellt sett inte hanterar så bra.

Det är med andra ord en enorm utmaning för en dator och användningsområdena för en maskin som kan förstå naturligt ställda frågor är förstås mycket stora. Det kan ge upphov till helt nya sökmotorer, automatiserade supporttjänster, hjälp med att diagnostisera sjukdomar och mycket mera. Watson baseras på IBM:s POWER7-processorer, som lanserades 2010, och upptar ett helt rum med sina 90 servrar och 360 chips. Namnet kommer från IBM:s grundare Thomas J. Watson.

Vid de första Jeopardytesterna 2006 klarade Watson bara av att svara rätt på 15 procent av frågorna. Sedan dess har IBM-teamet gjort stora framsteg och fyra år senare klarade Watson att slå mänskliga motståndare i Jeopardy på regelbunden basis. Superdatorn använder sig av hundratals olika algoritmer i kombination, snarare än att förlita sig på en enda algoritm. Därtill kommer enorma mängder information om allt mellan himmel och jord som inhämtats från internet. Under själva tävlingsomgången är dock inte Watson uppkopplad mot internet.

De språkliga lekar som ofta förekommer i Jeopardyfrågor mötte Watson under gårdagen, då en av kategorierna hette ”Chicks dig me”. Ledtråden löd:

– Kathleen Kenyons utgrävning av den här staden, som nämns i Joshua, visade att murarna reparerats 17 gånger.

..varvid Watson blixsnabbt svarade: ”-Vad är Jeriko?”. Tio minuter senare var det hela över och Watson var både snabbast och förvånansvärt exakt, rapporterar Wall Street Journal. Slutställningen landade på Watson: $4.400, Jennings: $3.400 och Rutter: $1.200.

RELATERAT: IBM:s Watson mötte Jeopardy-mästare i historisk TV-sändning