Cyborgdräkten HAL ger dig superkrafter

Cyborgdräkten HAL Foto: Cyberdyne

Cyberdynes exoskelett HAL (Hybrid Assistive Limb) har funnits under flera år i Japan, men nu har Evan Ackerman från BotJunkie som första person i USA fått prova på den. Det hela filmades av IEEE Spectrum under CES 2011. Nyfiken på hur det kändes att använda HAL? Läs då Ackermans detaljerade rapport på Botjunkie.

HAL är ett exoskelett tänkt att avlasta äldre människor eller de som jobbar med tunga lyft dagligen. Exoskelettet består av två delar och väger totalt 23 kg, varav nedre halvan (som Botjunkie testade) 15 kg. Dock bär dräkten upp sin egen vikt, så det är förmodligen inte jobbigare att gå omkring med den än att bära en jacka och ett par byxor. Inte nog med det, HAL gör att du kan lyfta upp till tio gånger så tunga saker som normalt utan att du ens behöver anstränga dig.

Dräkten drivs av ett batteripaket som sitter monterat på ryggen och klarar av 2 timmar och 40 minuters drift i ett sträck. Via elektroder som fästs på huden läser dräkten av nervsignaler till musklerna och du behöver bara tänka att du lyfter armen eller benen så tar dräkten vid. Efter viss kalibrering och träning blir det riktigt naturligt att gå omkring med HAL, som anpassar sig till både höjden och längden på dina steg. HAL har även accelerometrar inbyggda för att hjälpa bäraren av dräkten att hålla balansen.

Här kan man verkligen tala om cyborgs med superkrafter och det är inga science-fiction-fantastier längre. Den här dräkten finns på riktigt och i Japan kan den hyras för $1.500 kr/månad (cirka 10.500 kr), vilket får ses som ganska överkomligt ändå. Det borde finnas en stor marknad för denna typ av dräkter. Till exempel skulle man kunna hyra en dräkt för ett dygn när man ska flytta. Då kan man bära möbler och tunga flyttkartonger utan svårigheter.

Nedan en tidig film som visar hur exoskelettet fungerar. Vi får bland annat se äldre människor prova HAL-5 och en annan person lyfter tio säckar ris utan att svettas.

Se fler bilder på HAL hos Computer Weekly.

Det här inlägget postades i Cyborger, Exoskelett och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.