iRobot AVA navigerar helt autonomt

iRobot AVA på CES

Även Botjunkie fick en intervju och teknikdemonstration av iRobot AVA på CES 2011. Vi får även veta att namnet AVA är en förkortning av ”Avatar”. Det är dock inte en telenärvarorobot, enligt iRobot-representanten på CES. Den kan användas som det, men är mycket mer flexibel än så. Några alternativa användningsområden presenterades dock inte av iRobot, men det lär nog komma av innovativa apptillverkare, i synnerhet om man kopplar till extra hårdvara som man sedan kan styra via USB-portarna på tableten. Nu saknar förvisso iPaden USB-portar, men i stort sett alla Android-surfplattor har det. Det ryktas dock att nya iPad 2 ska få det.

I denna intervju får vi även veta att AVA använder sig av ultraljudssensorer, 3D-LIDAR med mera för att navigera, undvika hinder och ta sig från en plats till en annan helt autonomt. Därmed skiljer den sig från övriga robotar i samma segment, som ju är fjärrstyrda. All sensordata behandlas sen i huvuddatorn som sitter i foten, men själva ”hjärnan” sitter i den utbytbara tabletdatorn högst upp. Vid demonstrationen användes en iPad, men det ska gå lika bra med en Androidbaserad tablet, enligt iRobot.

AVA använder, som Robotnyheter rapporterade igår, två Primesense-kameror av samma modell som sitter i Kinect. Roboten kan även, precis som Kinect, känna igen personer och styras med gester eller röstkommandon.

Det ska bli spännande att se vad folk börjar skapa för appar till AVA. En idé skulle ju kunna vara att skapa en RoboCup-app för AVA, med tanke på alla avancerade navigationssensorer och det vridbara ”huvudet”. Snart släpps ju även Android 3.0, som är bättre anpassat för just tablets. Många hade hoppats att Google skulle släppa Android 3.0 innan CES 2011, men mässbesökarna fick nöja sig med en demonstrationsfilm av det nya operativsystemet, som fått smeknamnet Honeycomb.