Telenärvaroroboten iRobot AVA med appstöd visades på CES 2011


Världens största hemelektronikmässa, CES 2011 (Consumer Electronics Show), avslutades i söndags och många nya TV-apparater, mobiltelefoner och även robotar visades upp. Bland annat iRobots nya Scooba 230 och Roomba 700-serien som Robotnyheter skrivit om tidigare. Men iRobot visade även upp en telenärvarorobot (telepresence) vid namn AVA. Den fungerar på liknande sätt som svenska Giraffen,  men AVA verkar vara en av de mest avancerade i kategorin och kan, till skillnad från t.ex Giraffen, vrida på ”huvudet” medan resten av ”kroppen” står stilla.

AVA är utrustad med flera sensorer som bland annat radar, laser och en Kinectliknande djupkamera för att kunna orientera sig och skapa kartor i 3D. Faktum är att den använder två PrimeSense-sensorer av samma typ som sitter i just Kinect till XBOX 360. Det ska räcka att bara peka på kartan, som visas på touchskärmen, så åker roboten dit.

AVA använder ett avancerat system kallat SLAM (Simultaneous Localization and Mapping) som tidigare använts i den årliga DARPA Challenge, som är ett race för autonoma bilar. Men AVA:s variant ska vara fem gånger snabbare, skriver PC Magazine.

Den reagerar även på fysisk beröring (se videon). Om man trycker på den lätt ovanifrån sänks ”halsen” och trycker man underifrån höjs den. Man kan även röra vid dess överdel så vänds skärmen i ens rikting. Väldigt intuitivt med andra ord. Skärm består i själva verket av en vanlig iPad, eller Android-baserad tablet (surfplatta). Det innebär att det är möjligt att skriva appar för roboten, vilket öppnar för nya intressanta användningsområden.

Lance Ulanoff från PC Magazine fick en pratstund med Colin Angle, en av grundarna samt VD för iRobot, som säger att alla som kan skriva appar till iPad/Android klarar av att göra det även till AVA. Roboten ska kunna köra runt i sex timmar på en laddning och klarar att ladda sig själv. Några prisuppgifter har ännu inte släppts.

Vgo rullar redan runt på företag idag

Även en annan telenärvarorobot visades upp på CES-mässan. Brittiska tidningen The Guardian träffade Brad Kayton, skaparen av Vgo, som kan ses i videoklippen nedan. Av konstruktionen att döma verkar den inte vara höj- och sänkbar, vilket kan tyckas vara en brist då den bara når upp till midjehöjd på en normallång person. Annars har den, precis som de flesta andra telenärvarorobotar, utöver ljud och video i båda riktningarna, sensorer för att skydda den från att köra in i saker eller över höga kanter som t.ex trappor.

Till skillnad från AVA, som ännu är i prototypstadiet, går Vgo att köpa för $4.999 (c:a 35.600 kr) plus ett obligatoriskt supportkontrakt som går på ytterligare $1.200 (c:a 8.500 kr). Alltså drygt 44.000 kr totalt i runda slängar. Kayton nämner även ett par företag där den redan används idag.

Det finns dock ännu fler telenärvarorobotar än dessa, som kan läsas om på bland annat denna blogg.

Relaterat: iRobot AVA navigerar helt autonomt

Det här inlägget postades i Okategoriserat, Telenärvaro och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Thanks for the mention and keep an eye out – there are more things coming. Anything you’d like to discuss – feel free to connect.