Rollin’ Justin lagar satelliter och dansar som Travolta

Rollin’ Justin heter en robot från tyska rymdfartsmyndigheten DLR som är en prototyp av en servicerobot och är tänkt att användas i rymden för att laga satelliter, berättar Carsten Preusche från DLR-Institut für Robotik und Mechatronik. Justin kommer inte rulla runt så mycket i rymden, av förklarliga skäl. Sannolikt kommer enbart överkroppen sitta fastmonterad någonstans, likt NASA:s Robonaut.

Justin kommer att fjärrstyras från jorden där operatören kommer att både kunna se och känna vad Justins upplever uppe i rymden. En stereoskopisk kamera gör att operatören får en tredimensionell bild av omgivningen och sensorer i fingrarna kan känna av texturer på föremål. Målet är dock att få roboten att kunna arbeta helt autonomt.

I början av mars 2009 publicerade The Boston Globe ett bildreportage om robotar med 32 högupplösta bilder, där bland annat Rollin’ Justin är med. Även om artikeln är snart två år gammal (vilket är en lång tid i robotvärlden) är det mycket sevärda bilder.

Justin kan styras via röstkommandon och i nedanstående video demonstreras mobiliteten samt hur finmotoriken fungerar. Justin passar även på att svänga loss och visa prov på några äkta Travolta-moves.