Roboten som tvättar och masserar ditt hår


Hårtvättning pågår. Notera de moderiktiga skorna och den tuffa kepsen. Foto: Youtube

Japanska Panasonic har tagit fram en robot som inte bara kan tvätta ditt hår, utan även ge dig lite hårbottenmassage. Frågan är hur man ska tolka det faktum att de använder en docka i demonstrationen. Hittade de ingen frivillig japan som vågade låta robotens 16 masserande fingrar gå loss på kalufsen?

Videoinslaget är ifrån oktober 2010, men ännu har inte roboten kommit ut på marknaden, vad Robotnyheter känner till. Den kör sitt tvättprogram automatiskt i 3 min. Ungefär som en tvättmaskin, fast betydligt snabbare. Till utseendet påminner den närmast om en soptunna med hjul. Den har även en tillhörande stol som lutas ned i handfatet högst upp där håret schamponeras, tvättas och sköljs. Vad roboten dock inte verka göra är att torka håret efteråt.

Roboten har två armar som tredimensionellt kan scanna av huvudformen på personen i stolen. På så vis vet den hur mycket tryck den ska applicera och vart den ska tvätta. Den kan dessutom spara ner personliga profiler för att slippa scanna om huvudet på nytt inför varje hårtvätt.

En av de svåraste sakerna vid utvecklandet av roboten var att få till det rätta trycket i ”fingrarna” när den tvättar och masserar, berättar Yukio Honda, chef vid Panasonic Robot Development Center, som även hoppas att roboten en dag kan komma till hjälp för äldre och handikappade.

I slutet av videon får vi även se flera andra robotprototyper framtagna av Panasonic, som bland annat kan servera mat, diska och hjälpa till att flytta tunga vagnar. Panasonic hoppas att sjukhusen ska bli bland de första kunderna som köper in hårtvättarroboten.