Uppgraderad Nao känner igen ansikten

Nya Nao har fått längre armar.

Franska Aldebaran Robotics har uppdaterat sin mini-humanoid Nao som nu har fått längre armar, förbättrad motion engine med mycket mjukare gång och blivit allmänt mer robust. Nao kan även känna igen ansikten och bilder och komma ihåg dessa nästa gång de dyker upp. En annan ny funktion är en ”fall manager” som känner av när Nao håller på att ramla varvid armar och ben intar nya positioner för att dämpa fallet.

Erico Guizzo från IEEE Spectrum har träffat grundaren och VDn för Aldebaran, Bruno Maisonnier, som berättar att Nao används på universitet och företag i 30 länder och även i den årliga robotfotbollstävlingen RoboCup. 1.065 Nao-robotar har sålts i dagsläget. Styckpriset ligger på ungefär €12.000 (112.000 SEK), så det är ingen leksaksrobot man köper till ungarna i julklapp direkt.

Nao har även fått ett nytt huvud med förbättrad temperaturkontroll, Wifi-kommunikation och in-/utgående ljud, skriver IEEE.

I nedanstående video demonstrerar Nao några av sina färdigheter. Rörelserna är som synes mycket mjuka och naturliga och Nao kan bland annat balansera på ett ben.