iRobot Scooba 230 skurar golvet åt dig

iRobot Scooba 230

Företaget iRobot är kanske mest kända för sin dammsugarrobot Roomba. Med konkurrensen från Neato XV-11 och Mint Sweeper och lagom lägligt innan CES-mässan började släppte de inte mindre än fyra nya modeller av sina städrobotar.

Det är dels Roomba 700-serien, den sjätte generationen, som är uppdaterade versioner av dammsugarroboten. Det handlar om modellerna 760, 770 och 780, vilka vi återkommer till senare.

iRobot introducerar även Scooba 230, som är en uppdatering av äldre modeller. Det är en robot som tvättar golvet helt enkelt. Något att sätta in efter att Roomba-robotarna gjort sitt, med andra ord.

Det är i dagsläget okänt om robotarna kan kommunicera med varandra och därigenom samordna städandet så Roomba beordrar Scooba att börja våttorka först när dammsugningen är klar. Som Robotnyheter tidigare skrivit om har forskare på Örebro universitet fått två miljoner kronor i ekonomiskt stöd för att utveckla just ett sådant system.

Scooba 230 är betydligt mindre och diskretare än Roomba-modellerna och den tidigare Scooba 300-serien. Knappt nio centimeter hög och 16,5 centimeter i diameter når den in i många trånga vrår. Världens mest kompakta golvtvättarrobot, som iRobot själv kallar den. Den ska även kunna neutralisera upp till 97 procent av vanligt förkommande bakterier i ett hushåll. Smutsvattnet och det rena vattnet förvaras i separata tankar. Själva tvättprocessen består av tre huvudsakliga steg:

  • Tvätta – golvet tvättas med en ren lösning
  • Skrubba – borstar avlägsnar ingrodd smuts
  • Gummiskrapa – lyfter smutsvattnet från golvet in i behållaren så golvet torkar snabbare

Nya kompakta Scooba 230 (t.h) brevid den äldre 300-serien.

Man kan även sätta upp en virtuell vägg om man till exempel vill att Scooba 230 bara ska hålla sig till ett rum. En billigare variant hade annars varit att helt enkelt stänga dörren. Saknas dörr kan man alltid sätta lämpligt föremål i dörröppningen för att hindra roboten från att ”rymma”. Priset uppskattas hamna på runt $299 (drygt 2.100 kronor) när den kommer ut på marknaden senare under våren.

50% längre batteritid i Roomba 700-serien

De nya Roombamodellerna har en mindre och slankare design, 50 procent längre batteritid och en ny teknik för att få bort mer ingrodd smuts. De dyrare 770 och 780-modellerna har en del funktioner som saknas hos 760. Bland annat finns en ny optisk sensor, ”Debris detector”, som ska upptäcka större, mjuka partiklar på golvet som t.ex popcorn, ludd, stansspill från hålslag m.m. De har även en indikator som tänds när uppsamlaren är full. För att upptäcka sand och liknande hårda partiklar används en akustisk sensor kallad ”Dirt Detect Series 2”.

Debris Detector uses an optical sensor to detect larger, soft particles on the floor like popcorn, lint or paper chads, so Roomba can respond by focusing its cleaning pattern to ensure deeper, concentrated cleaning in that area.

Roomba 780 med touchpad istället för mekaniska knappar

På 780-modellen har även de mekaniska knapparna ersatts av en läcker touchpad. När Roomba 760 börjar säljas i vår kommer den kosta från $450 (3.200 kronor). Hur mycket dyrare 770 och 780 kommer bli återstår att se. Ytterligare information om iRobots nya produkter, som presenteras på CES 2011-mässan (6-9 januari), finns på deras webbsida.

Roomba Dirt Detection – Så funkar det:

UPPDATERING 24 mars 2011: IEEE Spectrum har gjort ett utförligt test av iRobot Scooba 230.